sobota, 30 listopada 2013

hreczniaki

Tak w moich stronach je nazywano, pyszne kotlety z dodatkiem twarogu, podane z sosem, np grzybowym lub pieczarkowym oraz pikantną, stanowczą w smaku surówką, będą stanowić treściwy bezmięsny obiadek.
Jak zrobić sos pieczarkowy, możecie znaleźć tutaj :)



  • 100 gramów kaszy gryczanej (użyłam takiej z woreczka)
  • 150 gramów twarogu półtłustego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajo
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Razem z twarogiem przepuszczamy ją przez maszynkę do mięsa, dodajemy sól, pieprz, jajo oraz siekaną natkę pietruszki. Z masy formujemy nieduże (będzie nam łatwiej przewracać kotlety na patelni) kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej.



Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy np z sosem pieczarkowym i pikantną surówką.

Z podanej porcji zwykle wychodzi mi około 10 sztuk.


2 komentarze:

  1. wyszły wyśmienite ! dla wszystkich którzy lubią kaszę gryczaną obowiązkowe do zrobienia
    Niebo w gębie !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)