Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: udka z kurczaka po cygańsku

niedziela, 3 listopada 2013

udka z kurczaka po cygańsku

Bardzo trafne połączenie smaków, zrobiłam je w wersji pikantno - słodkiej, podałam z ryżem i surówką z pora.


  • 10 pałek z kurczaka
  • marynata:
  • 1/3 słoiczka powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki ketchupu pikantnego (do całości dopełniamy 1 łyżką koncentratu pomidorowego)
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 6 - 8 sztuk śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (dałam pół na pół z ostrą)
  • sól
przepis z tej strony z moimi zmianami

Kurczaka oprószamy solą, odstawiamy na 60 minut do lodówki. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, schładzamy.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy podsmażoną, schłodzoną cebulę.
Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zalewamy go marynatą, wrzucamy również śliwki, poruszamy rękawem tak, by marynata równomiernie pokryła mięso, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie zamykamy rękaw, układamy go w naczyniu żaroodpornym, pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po 40 minutach pieczenia rozcinamy z góry folię, rozchylamy ją i pieczemy jeszcze 20 minut.


1 komentarz:

  1. Z ryżem robiłam...ale takie zapiekanie w piekarniku zanurzone w ryżu i zalane zalewą... Z śliwką jeszcze nie.... :). Ale czuję, że przydzie czas na to .... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)