1 średni por
3/4 puszki ananasa
sól, pieprz
4 - 5 łyżek majonezu (dałam 2 łyżki jogurtu greckiego i 2 łyżki majonezu kieleckiego)
Pora pokroić na talarki, przelać wrzątkiem, odsączyć na sitku.
Ananasa pokroić w małe kawałki. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić w dzwonka, wszystko razem wymieszać, dodać sól (ja na początek daję mało, po 24 godzinach ewentualnie dosalam, jeśli jest potrzeba), pieprz, wymieszać z majonezem lub sosem majonezowo - jogurtowym, schłodzić w lodówce.
Wygląda bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam już po raz drugi - jest pyszna. Za drugim razem dodałam koper włoski pokrojony w cienkie plasterki i też jest badrdzo dobra. Ja lubię takie smaki. Dziękuję za przepis Pani Ewo! Zenobia
OdpowiedzUsuńPani Zenobio, ja też nastepnym razem dodam koperek, świetny pomysł, dziękuję za komentarz i pozdrawiam wieczorową porą :))
UsuńBardzo prosta i pyszna sałatka! Nie miałam kopru włoskiego, dodałam zielonego koperku i też świetnie to razem harmonizuje. Wszystkim smakowało Dziękuję za przepis i życzę wszystkiego, co najlepsze, w Nowym Roku! :) Bogusia
OdpowiedzUsuńSałatka rewelacyjna wszyscy dzisiejsi goście bardzo sobie ja chwalili;)
OdpowiedzUsuń