- ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- 120 gramów masła lub margaryny
- 3 - 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- farsz:
- 450 gramów mrożonego szpinaku + 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 250 gramów twarogu półtłustego
- garść startego sera żółtego (optymalnie mozzarella, ja dałam edamski)
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 filety z kurczaka + ulubiona przyprawa do kurczaka
- ponadto:
- 2 garście startego sera żółtego do posypania tarty
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy zimne masło, siekamy je razem z mąką, następnie dodajemy wodę i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy przyprawą, smażymy na złoto.
Szpinak rozmrażamy podgrzewając w rondlu, dodajemy olej, zmiażdżone ząbki czosnku, wysmażamy go na gęsto, sok ma być całkowicie zredukowany, masę schładzamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 cm (piekłam w tortownicy), nakłuwamy gęsto widelcem, podpiekamy na złoto w 190 stopniach, u mnie trwało to około 18 minut.
Do dużej miski przekładamy szpinak z czosnkiem, dodajemy do niego ser biały, dokładnie masę ucieramy, by była jednorodna. Następnie do miski ze szpinakiem wbijamy jaja, dodajemy ser żółty, mąkę, przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.
Pieczemy około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na kawałek bym się skusiła! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty! Tę muszę koniecznie zrobić!!! Aż zgłodniałam, a do końca pracy daleko :))
OdpowiedzUsuńto była jedna z najlepszych tart jakie jadłem, dziękuję, Karol
OdpowiedzUsuńJestes niesamowita !Potrawy wygladaja rewelacyjnie .Od dzisiaj zaczynam gotowac wraz z Toba i dzielic sie przy okazji opiniami .w domowej kuchni gotuje 30 lat i mysle ,ze bardzo Twoje tak elegankie potrawy przypadna do gustu mojej całej rodzince .Zycze wszystkiego dobrego .pozdrawiam Iwa.
OdpowiedzUsuńIwo, bardzo, bardzo się cieszę i zapraszam jak najczęściej ! :))
UsuńWłaśnie idę robić tartę. Trzymajcie kciuki. Dodam, że mam 16 lat :)
OdpowiedzUsuńtrzymaj się instrukcji, a wszytko będzie ok, no i oczywiście daj znać :)
UsuńDzisiaj zrobiłam tartę twojego przepisu i wyszła rewelacyjnie! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzy taka tarta upiekłaby się na patelni? Niestety w mieszkaniu studenckim piekarnik nie działa, a tarta wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńnie, nie upiecze się na bank ://, ale można zrobić ją w formie omletu, tak jak w tym przepisie
Usuńhttp://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/09/omlet-la-pizza.html
ze szpiankiem, kurczakiem itd, tylko odpowiednio zmniejszając propocje, pozdrawiam
zrobiłam i jest prze pyszna :)))
OdpowiedzUsuń