niedziela, 29 grudnia 2013

Pijany kokos

Ciasto idealne na imprezy, pachnące kokosem i mocno alkoholowe, nie za słodkie, pyszne ! :)

przepis z moimi małymi zmianami stąd


250 gramów miękkiego masła lub margaryny
4 żółtka
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki cukru (dopełnić 1 czubatą łyżeczką cukru waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa kokosowa:
250 ml ajerkoniaku lub innego ulubionego alkoholu
250 gramów masła
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 szklanka wiórków kokosowych

ponadto:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaskowatego
garść wiórków kokosowych do posypania ciasta

Dzień wcześniej w misce wymieszać 1 szklankę wiórków, 1 szklankę kaszy manny, 1 szklankę cukru, zalać wszystko alkoholem, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki (optymalnie na noc).
Następnego dnia mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, dodać miękkie masło, żółtka, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części, jeśli się mocno klei, wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie z obu części wywałkować cienkie placki najlepiej na papierze do pieczenia, przenieść je razem z papierem do kwadratowej blachy o wymiarze 25- 26 cm. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, z wierzchu cienko posmarować dżemem. Piec w termoobiegu na 180 stopni przez 15 minut, ciasta schłodzić.

Do masy kokosowej dodawać po łyżce miękkiego masła, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy.

Kruchy placek posmarować równomiernie masą, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć, posypać z wierzchu wiórkami,  wsadzić na noc do lodówki.




20 komentarzy:

  1. Nie znałam tego ciacha, a zapowiada się znakomicie...kokosowe i pijane..mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, upity kokos na maxa, ale to wszystko tak gładko w nim się komponuje :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne ciacho, na imprezy faktycznie idealne, co z samej nazwy wynika :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o, coś dla fanów mocnych wrażeń! biorę, zaskoczę przyjaciół :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda. No i do takiego ciacha to już żaden alkohol nie jest potrzebny. Wystarczy kawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne :)
    ---
    takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszne, delikatne i zdradliwe dla takich słabeuszy jak ja ;-)

      Usuń
    2. jest cudowne,ale czy kaszę manną się gotuje czy wsypuje się sypką:)

      Usuń
  6. Ciacho pięknie wygląda , smakowicie i już nie trzeba dodatkowo alkoholu pół blachy ciacha i jestem pijana :)

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, wygląda pysznie :) Idealne na Sylwestra, zamiast szampana ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie,ale czy kasza manna ma być sypka czy ugotowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj, kasza ma być surowa, sypka, taka prosto z torebki, mieszamy ja z alkoholem, cukrem i wiórkami, odstawiamy w przykrytej misce na noc do lodówki, żeby napęczniała

      Usuń
  9. Na jakiej wielkości blachę podane są składniki?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na kwadratową blaszkę o boku 25 - 26 cm, pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)