- 100 gramów masła lub margaryny
- 100 gramów cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki kakao
- 150 gramów płatków owsianych lub płatków kukurydzianych ( owsianych - absolutnie nie błyskawicznych)
Masło roztopić w garnku, dodać do niego miód, kakao, cukier, starać się nie dopuścić do zagotowania, wymieszać wszystko na jednorodną masę, zdjąć z ognia, wsypać płatki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Dwoma łyżkami formować niewielkie kopczyki, schłodzić do stwardnienia masy.
Z podanej porcji wyszło mi 20 sztuk.
Wyglądają na przepyszne! Do tego są bardzo proste w przygotowaniu, chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńFajniutkie;)
OdpowiedzUsuńNo, nie powiem :) całkiem moje smaki :)
OdpowiedzUsuńno i mam! wczoraj robiłam szyszki z Twojego przepisu i tłumaczyłam dzieciom moim, że były kiedyś jeszcze takie fajne ciasteczka z płatków owsianych!!! i znalazłam i to u Ciebie znowu:)))
OdpowiedzUsuńmoje dzieciństwo:-) mama dodawała jeszcze obowiązkowo olejek migdałowy:-) nie mogliśmy się doczekać kiedy zastygną... właśnie za to uwielbiam Twojego bloga. Agnieszka
OdpowiedzUsuńtakie smaki są najlepsze, potwierdzam, Agnieszko, bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam jak najczęściej, pozdrawiam ciepło :)
UsuńPamiętam mamę mojej przyjaciółki z podstawówki która często robiła te ciasteczka - pychota! Zmobilizowałaś mnie żeby zrobiła je mojemu dziecku - zobaczymy czy posmakują:-)
OdpowiedzUsuńteż jesstem bardzo ciekawa czy posmakują, teraz dzieciaki mają inne smaki, ale może? :)
Usuńteż je uwielbiam - smaki z dzieciństwa - u nas nazywały sie "pyszne czekoladki" - mielismy przepis z ksiązki "album twojego dziecka" ale tam była wersja z olejkiem rumowym i arakowym - też dobre.
OdpowiedzUsuń