niedziela, 29 grudnia 2013

jeżyki owsiane

Ciasteczka mojego dzieciństwa, do których często i chętnie wracam :))



  • 100 gramów masła lub margaryny
  • 100 gramów cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 150 gramów płatków owsianych lub płatków kukurydzianych ( owsianych - absolutnie nie błyskawicznych)

Masło roztopić w garnku, dodać do niego miód, kakao, cukier, starać się nie dopuścić do zagotowania, wymieszać wszystko na jednorodną masę, zdjąć z ognia, wsypać płatki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Dwoma łyżkami formować niewielkie kopczyki, schłodzić do stwardnienia masy.

Z podanej porcji wyszło mi 20 sztuk.



9 komentarzy:

  1. Wyglądają na przepyszne! Do tego są bardzo proste w przygotowaniu, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, nie powiem :) całkiem moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i mam! wczoraj robiłam szyszki z Twojego przepisu i tłumaczyłam dzieciom moim, że były kiedyś jeszcze takie fajne ciasteczka z płatków owsianych!!! i znalazłam i to u Ciebie znowu:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. moje dzieciństwo:-) mama dodawała jeszcze obowiązkowo olejek migdałowy:-) nie mogliśmy się doczekać kiedy zastygną... właśnie za to uwielbiam Twojego bloga. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie smaki są najlepsze, potwierdzam, Agnieszko, bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam jak najczęściej, pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  5. Pamiętam mamę mojej przyjaciółki z podstawówki która często robiła te ciasteczka - pychota! Zmobilizowałaś mnie żeby zrobiła je mojemu dziecku - zobaczymy czy posmakują:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jesstem bardzo ciekawa czy posmakują, teraz dzieciaki mają inne smaki, ale może? :)

      Usuń
  6. też je uwielbiam - smaki z dzieciństwa - u nas nazywały sie "pyszne czekoladki" - mielismy przepis z ksiązki "album twojego dziecka" ale tam była wersja z olejkiem rumowym i arakowym - też dobre.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)