Robię je już trzeci dzień z rzędu, tak mi zasmakowało :) Jeśli lubicie owsiane klimaty, liczycie kalorie, nie tolerujecie laktozy lub po prostu cenicie zdrowe posiłki, to mleko jest dla Was ! :)
- 250 gramów płatków owsianych górskich
- 1 litr ciepłej wody (takiej około 40 stopni C)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier lub miód (jeśli lubicie słodsze napoje)
Płatki wsypujemy do dużego słoja, zalewamy wodą, zakręcamy słoik, schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Następnie płatki zmiksować, potem przetrzeć przez sito lub odcedzić przez gazę, dosłodzić, dodać sól, gotowe ! :)
Muszę spróbować. Obie z młodą jesteśmy uczulone na mleko, a sojowe córce nie wchodzi.
OdpowiedzUsuńCiekawe czy owsiane jej spasuje?
Ciekawy przepis :D
OdpowiedzUsuń