Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: wegańskie mleko owsiane

sobota, 28 grudnia 2013

wegańskie mleko owsiane

Robię je już trzeci dzień z rzędu, tak mi zasmakowało :) Jeśli lubicie owsiane klimaty, liczycie kalorie, nie tolerujecie laktozy lub po prostu cenicie zdrowe posiłki, to mleko jest dla Was ! :)


przepis stąd




  • 250 gramów płatków owsianych górskich
  • 1 litr ciepłej wody (takiej około 40 stopni C)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier lub miód (jeśli lubicie słodsze napoje)



Płatki wsypujemy do dużego słoja, zalewamy wodą, zakręcamy słoik, schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na 12 godzin.


Następnie płatki zmiksować, potem przetrzeć przez sito lub odcedzić przez gazę, dosłodzić, dodać sól, gotowe ! :)


2 komentarze:

  1. Muszę spróbować. Obie z młodą jesteśmy uczulone na mleko, a sojowe córce nie wchodzi.
    Ciekawe czy owsiane jej spasuje?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)