- 350 gramów mielonego mięsa (dobrze sprawdzi się wieprzowina lub np mięsko indycze)
- 150 gramów ugotowanego ryżu (podana masa jest masą suchego ryżu)
- 1 jajo
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
- ewentualnie ulubione zioła
- siekana zielona pietruszka
- sos pomidorowy lub inny
- bułka tarta do obtaczania kotletów
Mięso wyrabiamy z ryżem, jajem, czosnkiem i przyprawami na jednolitą masę. Formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na złoto na oleju.
Z tej porcji masy wychodzi mi 9 - 10 sztuk.
Świetny pomysł. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńWitaj Ewo. Zrobiłam kotleciki wczoraj na obiad. bardzo nam smakowały :) Polecam odwiedzającym :)
OdpowiedzUsuńAniu, ogromnie się cieszę i pozdrawiam słonecznie ! :)
UsuńRobiłam kotleciki z Pani przepisu, są naprawdę pyszne ;-) Bardzo łagodne w smaku.
OdpowiedzUsuń