piątek, 14 lutego 2014

kurczak sojowo - cytrynowy w sezamie

Delikatne i soczyste mięsko z chińską nutką :) Podałam go z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej po chińsku.




  • 2 filety z kurczaka
  • sok z 0,5 cytryny
  • około 2 - 3 łyżek sosu sojowego ciemnego (zależy od firmy)
  • 1 rozkłócone jajo
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu do obtoczenia mięsa



Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, lekko je rozbić.
Następnie skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym odstawić na 30 - 60 minut do lodówki.
Po tym czasie mięsko zamaczać w rozkłóconym jajku, panierować w sezamie, smażyć z obu stron na złoto na oleju, odsączyć na ręczniku papierowym.


1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)