Przepis stąd.
- 4 grubsze kotlety schabowe bez kości dobrze rozklepane
- 2 rozbełtane jajka do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- mieszanka warzywna na wierzch kotleta:
- 300 g pokrojonych pieczarek
- 2 posiekane średnie cebule
- 1 średniej wielkości czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 1 większy przeciśnięty ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ew. swoje ulubione zioła
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- garść tartego żółtego sera na koniec (dałam edamski)
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć dodać posiekaną cebulę i paprykę, chwilkę smażyć często mieszając.
Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek i zioła, wymieszać i odstawić.
Teraz zrobić kotlety : rozklepany schab posypać solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem,smażyć z jednej strony do zrumienienia, odwrócić i teraz na tą przysmażoną stronę nałożyć przyrządzone warzywka i posypać tartym serem.
Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i smażyć aż do rozpuszczenia się sera.
Ten schabowy wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBeatko, polecam bardzo :)
Usuńteż taki czasem robię:)
OdpowiedzUsuńBardzo pożywny taki kotlet. Myślę, że zadowoli każdego łasucha :)
OdpowiedzUsuńo tak, bardzo :))))
UsuńZa schabowym to ja bym w ogień!! :) Rewelacja :*
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam schabowego, zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuńRzadko jadam schabowe, ale takimi absolutnie bym nie pogardziła! :)
OdpowiedzUsuńwypasiony,,,podkręcony schabowy bardzo mi odpowiada,,,był na dzisiejszy obiad!!!Ania
OdpowiedzUsuń