poniedziałek, 31 marca 2014

schabowe inaczej

Przepyszne wydanie popularnego kotleta, wzbogacone warzywami i grzybkami :)
Przepis stąd.


  • 4 grubsze kotlety schabowe bez kości dobrze rozklepane
  • 2 rozbełtane jajka do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • mieszanka warzywna na wierzch kotleta:
  • 300 g pokrojonych pieczarek
  • 2 posiekane średnie cebule
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 większy przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ew. swoje ulubione zioła
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • garść tartego żółtego sera na koniec (dałam edamski)

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć dodać posiekaną cebulę i paprykę, chwilkę smażyć często mieszając.
Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek i zioła, wymieszać i odstawić.

Teraz zrobić kotlety : rozklepany schab posypać solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem,smażyć z jednej strony do zrumienienia, odwrócić i teraz na tą przysmażoną stronę nałożyć przyrządzone warzywka i posypać tartym serem.
Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i smażyć aż do rozpuszczenia się sera.



9 komentarzy:

  1. Ten schabowy wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pożywny taki kotlet. Myślę, że zadowoli każdego łasucha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za schabowym to ja bym w ogień!! :) Rewelacja :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam schabowego, zjadłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzadko jadam schabowe, ale takimi absolutnie bym nie pogardziła! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wypasiony,,,podkręcony schabowy bardzo mi odpowiada,,,był na dzisiejszy obiad!!!Ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)