wtorek, 8 kwietnia 2014

wieprzowina z warzywami i boczkiem

Aromatyczny, bardzo sycący i niedrogi obiad, polecam :)





600 gramów chudej wieprzowiny ( u mnie szynka)
450 gramów mieszanki meksykańskiej mrożonej (polecam z Hortexu)
sól ( niewiele ze względu na boczek), pieprz
ostra i słodka papryka wg upodobań
ziele angielskie ( około 5 ziarenek)
100 gramów wędzonego boczku
liść laurowy
2 średnie cebule
1 zmiażdżony ząbek czosnku


Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na złoto na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem, zalać około 1,2 litra wody (ma przykryć mięso), wrzucić przyprawy, gotować pod przykryciem około 40 minut.
Warzywa wrzucić na patelnię, podlać około 3 łyżkami oleju, smażyć około 10 minut, wrzucić do mięsa ( w połowie gotowania). W razie potrzeby uzupełniać sos dolewając wrzącej wody.
Na tym samym tłuszczu wytopić boczek pokrojony w kosteczkę, a następnie wrzucić go do sosu.
Całość gotować razem około 20 minut. Sos można zagęścić mąką z wodą ( około 1 łyżki na ¼ szklanki wody).
Podawać na przykład z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.



4 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)