poniedziałek, 7 kwietnia 2014

pianka czekoladowa

Delikatny łakoć dla amatorów czekoladowych przyjemności :)


spód:
130 gramów herbatników typu petitki
240 gramów kremu czekoladowego nutella
pianka:
125 gramów mascarpone ( w temperaturze pokojowej)
50 gramów gorzkiej czekolady
400 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
1 i 1/3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
dekoracja:
150 gramów białej czekolady
wiśnie kandyzowane

Herbatniki rozkruszamy na proszek, dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy ciasteczkami, ugniatamy delikatnie, schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy, lecz czekolada ma być wciąż płynna.
Dodajemy ją do do serka mascarpone, ucieramy energicznie do połączenia składników.
Śmietankę spieniamy przez około 3 minuty, dodajemy serek z czekoladą, kakao, cukier puder, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników, następnie dodajemy żelatynę zahartowaną dwiema łyżkami masy i miksujemy krótko.
Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy piankę, następnie na ciasto układamy wisienki.




16 komentarzy:

  1. Ojej... patrząc na Twoją piankę, czuję jak rozpływa się w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko, taka cudownie delikatna... Musiała rozpływać się w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniala Ewus, wspaniala:)))...uwielbiam czekoladowe lakocie...pozdrawiam:)))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewuniu, kolejne mistrzostwo. :) Pięknie zaprezentowany deser a przepis świetny. Z pewnością taka dawka czekolady poprawi humor każdemu marudzie. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie o to mi chodziło, pianka na poprawę humoru :), pozdrawiam Basiu :)

      Usuń
  5. Wygląda cudownie, lekko, pysznie! Wpraszam się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kusisz tą czekoladową pianką, że hej! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna taka pianka czekoladowa, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanko,czy jak zrobię z dwóch porcji to wyjdzie równie dobre?? Mam tortownicę 26 cm.
    Pozdrawiam Milena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milenko, no więc przy 28 cm spód zrób z 1,5 porcji, natomiast reszta wyjdzie prawie dwukrotnie wyższa, co przecież nie przeszkadza, prawda? :) powinno być optymalnie, bo nie za wysoki spód i dużo pianki, tak gdzieś na 7 cm do góry :)

      Usuń
  9. Dzięki wielkie. Zabieram się do pracy. Mam nadzieję,że wyjdzie, bo to dla teściowej :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne lekkie ciastko, pianka rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)