wtorek, 6 maja 2014

frykadelki z sosem cebulowym

Sznycelki wieprzowe z delikatnym sosem cebulowym, pyszne połączenie, szybki i niedrogi obiad :)



0,5 kg mielonej łopatki lub szynki
1 jajo
1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
1 łyżka maggi
drobno poszatkowana średnia cebula
łyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
pieprz czarny, sól
sos:
3 średnie cebule
1 płaska łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)

Mięso wymieszać z jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach cebulą, przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto.
Cebule posiekać, usmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła, kiedy zaczną się rumienić zasypać mąką, wymieszać, podsmażyć przez minutę, następnie zalać mlekiem, podgrzewać do gęstnienia mieszając, doprawić, zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Kotlety podawać polane sosem.





4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie obiady! Nigdy nie mogę się nimi najeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie!!!!! Mniaaaaaammmmmm!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na obiad, wszystkim smakował, fajny przepis na sos cebulowo-serowy, mi wyszedł odrobinę za gęsty. Mąż wcinał frykadelki same bez sosu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)