ciasto:
300 gramów mąki pszennej
40 gramów stopionego, schłodzonego masła
0,5 szklanki ciepłego mleka
35 gramów drożdży
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
około 700 gramów rabarbaru
4 kopiaste łyżki cukru
kruszonka:
100 gramów miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Rabarbar obieramy z włókien, kroimy na cienkie plasterki, zasypujemy cukrem, mieszamy, odstawiamy na godzinę.
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka, masło, zagniatamy jednolite ciasto. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.
Z mąki, cukrów i masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.
Na podrośnięte ciasto układamy dokładnie odsączony na sitku rabarbar i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Lubię ciasta z rabarbarem - w tym sezonie robiłam puszyste ucierane ciasto z rabarbarem. A to drożdżowe wygląda kusząco. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńO mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTak długo czekałam na rabarbar! Muszę kupić i zrobić dokładnie takie ciasto!
OdpowiedzUsuńSezon na rabarbar się wreszcie zaczął...chyba wyskoczę zaraz do sklepu :) Super ciacho Ewuś! Posylam buziaki :*
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie...z rabarbarem jeszcze nie pieklam ciacha drozdzowego...czas wyprobowac...wczoraj Ewuniu pieklam buleczki supelki jak zwykle wyszly pyszniutkie:)))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńsupełki uwielbiam !!! chyba moje buły nr 1 :), pozdrawiam Irenko !
UsuńMniam! Chodzi bardzo za mną takie ciasto :)
OdpowiedzUsuń