- 1 szklanka musu truskawkowego
- 400 ml mleka
- 3 łyżki ( z małą górką) cukru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego lub miąższ z 1/5 laski wanilii (użyłam wanilii Skworcu)
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- można mąkę ziemniaczaną zastąpić całością kukurydzianej
1 szklankę mleka zagotowujemy z musem truskawkowymi i cukrami lub cukrem i miąższem z wanilii. Gotujemy krótko, około 2 minut.
W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kiedy truskawki się zagotują, szybkim ruchem wlewamy zagęszczacz i zagotowujemy mieszając do zgęstnienia.
Podajemy na ciepło lub na zimno, sam lub w towarzystwie np. lodów waniliowych.
Uwaga: Jeśli dodajemy czystą wanilię, ilość cukru kryształu zwiększamy do 4 łyżek.
mniam mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńCudowne mniam :)
OdpowiedzUsuńDomowy budyń - absolutnie najlepszy!
OdpowiedzUsuńMi osobiście to nie smakowało ponieważ nie wiem czy to moja wina ale strasznie czuć mąkę ziemniaczną
OdpowiedzUsuńFaktycznie trochę czuć mąkę ziemniaczaną, ale na przykład mojej rodzince niesamowicie smakuje. Moja dwuletnia córeczka wczoraj wykrzyczała "mamo!! to doble, jesce!!" :)))))))
OdpowiedzUsuń