poniedziałek, 16 czerwca 2014

budyń truskawkowo - waniliowy

Konkretnie truskawkowy, nie to co ten sklepowy...czyli szał sezonu truskawkowego w pełni :)




  • 1 szklanka musu truskawkowego
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki ( z małą górką) cukru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego lub miąższ z 1/5 laski wanilii (użyłam wanilii Skworcu)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • można mąkę ziemniaczaną zastąpić całością kukurydzianej


1 szklankę mleka zagotowujemy z musem truskawkowymi i cukrami lub cukrem i miąższem z wanilii. Gotujemy krótko, około 2 minut.
W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kiedy truskawki się zagotują, szybkim ruchem wlewamy zagęszczacz i zagotowujemy mieszając do zgęstnienia.
Podajemy na ciepło lub na zimno, sam lub w towarzystwie np. lodów waniliowych.

Uwaga: Jeśli dodajemy czystą wanilię, ilość cukru kryształu zwiększamy do 4 łyżek.







5 komentarzy:

  1. Domowy budyń - absolutnie najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi osobiście to nie smakowało ponieważ nie wiem czy to moja wina ale strasznie czuć mąkę ziemniaczną

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie trochę czuć mąkę ziemniaczaną, ale na przykład mojej rodzince niesamowicie smakuje. Moja dwuletnia córeczka wczoraj wykrzyczała "mamo!! to doble, jesce!!" :)))))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)