wtorek, 22 lipca 2014

kokosowe ciasto z porzeczkami (bez miksera)

Szybkie, pachnące kokosem ciasto. Pasować będą do niego zarówno czarne jak i czerwone porzeczki, ale też i każde inne drobne owoce sezonowe.
P.S. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze, pycha !




  • 1,5 szklanki mąki pszennej (1 pełna po brzegi)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 gramów roztopionego, schłodzonego masła
  • 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
  • 1 szklanka cukru ( do całości dopełnić 1 płaską łyżką cukrem z wanilią)
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 2 pełne szklanki czarnych lub czerwonych porzeczek ( około 370 gramów)
  • ewentualnie cukier puder do posypania


Mąkę przesiać z wiórkami, cukrami i proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką wbić jaja, dodać mleko, roztopiony tłuszcz, śmietanę, wszystko energicznie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Porzeczki odszypułkować, umyć, odsączyć.
Kwadratową foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o tej samej średnicy, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać owocami.


Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut, do suchego patyczka (biorąc oczywiście pod uwagę wilgoć z owoców).
Jeszcze ciepłe ciasto ewentualnie można posypać cukrem pudrem.




10 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie :) Może jeszcze dziś się skuszę :) Jak dorwę gdzieś owocki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na pewno nie zostałoby ani kawałeczka na następny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się smakowicie a do tego mój ulubiony kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. echhh jak ja uwielbiam takie domowe, proste placuszki z owocami :)) Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje :) Ja właśnie wyjęłam z piekarnika placek włoski z jabłkami i orzechami. Przy takiej pogodzie takie ciasta sprawdzają się najlepiej :)) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne ciasto! muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sprawdziłam więc mogę zagwarantować, że jest wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety ciasto mi się nie udało:( czy przyczyną mogły być mrożone porzeczki?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, to na pewno nie to, jesli wyszedł zakalec (pisze to z własnego doświadczenia) to przyczyny mogą być dwie: śmietana zimna z lodówki dodana do ciasta lub nie dość dobrze nagrzany piekarnik, przykro mi bardzo ! :(

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)