poniedziałek, 21 lipca 2014

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Przepyszna, bardzo sycąca, tania do tego, znaleziona u Aniki z moimi małymi zmianami, bardzo polecam :)


  • około 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego ( wieprzowe lub wieprzowo - wołowe)
  • 4 średnie pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 350 gramów pieczarek
  • 1 strąk papryki
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 0,5 kostki masła
  • 250 gramów sera żółtego (doskonale sprawdzi się również mozzarella)

Ziemniaki ugotować (optymalnie w łupinach), pokroić na talarki.


Mięso przesmażyć na oleju, kiedy wytraci wilgoć, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną w plasterki cebulę, smażyć mieszając około 5 - 7 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, wrzucić do mięsa, ewentualnie podlać jeszcze 1/4 szklanki wody lub bulionu, przyprawić, dusić na małym ogniu do odparowania soku.
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na oleju, dodać do mięsa. Na tym samym tłuszczu, krótko podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, wrzucić ją również do mięsa, wszystko przesmażyć parę minut, często mieszając.

Naczynie żaroodporne wysmarować częścią masła, na dnie poukładać połowę ziemniaków, tak by lekko nachodziły na siebie, wyłożyć masę mięsną, rozprowadzić ją po całości.


Przykryć drugą częścią ziemniaków, na wierzch poukładać plasterki masła.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja góra - dół), zapiekać około 25 - 30 minut, do zrumienienia ziemniaków.


W tym czasie ser ścieramy na dużych oczkach (mozzarellę kroimy na plasterki), posypujemy zapiekankę i pieczemy dalej, do rozpuszczenia sera.





13 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystkie zapiekanki, ta na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie skończyłam pałaszowac.Przepis jest idealny-zapiekanka bardzo smaczna :)


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo ! dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mam pytanie co do ziemniaków? mają być zupełnie surowe, czy lekko podgotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ziemniaczki mają być ugotowane w łupinkach i obrane, kiedy ostygną ( przynajmniej lekko)

      Usuń
  4. witam pani Ewuniu,ja tradycyjnie wpadłam na bloga po inspirację na dzisiejszy obiad,miałam zupełnie inną koncepcje ale przypadek sprawił ,że znalazłam zapiekanki ziemniaczane,które mój mąż uwielbia,no i znalazłam zapiekankę z mięsem mielonym....takiej jeszcze nie robiłam,więc dzisiaj spróbuję,wygląda bardzo apetycznie,mam nadzieję,że równie dobrze smakuje,pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Małgosiu, mam nadzieję, że Wam smakowała? My ją uwielbiamy, czekam na wieści !

      Usuń
    2. SMAKOWAŁAAAAA,teraz na stałe będzie u nas gościć,muszę przyznać że jeszcze nigdy na Pani przepisach się nie zawiodłam,wszystko wychodzi i jest pysznie!!!!dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  5. moi domownicy uwielbiają takie zapiekanki ziemniaczane z kiełbaską,boczusiem,szyneczką,mięskiem mielonym również....rewelka!!!Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś trafiłam na Pani bloga i.........jestem pod wrażeniem:)jest super!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie się cieszę :)), zapraszam serdecznie, pozdrawiam, Ewa

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)