Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: pianka malinowa

niedziela, 20 lipca 2014

pianka malinowa

Orzeźwiający, mocno malinowy deser, idealny na upały.


  • 300 - 350 gramów malin
  • 300 gramów jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny ( z małą górką)
  • do dekoracji odrobina bitej śmietanki


Maliny miksujemy blenderem, przecieramy przez gęste sitko.
Żelatynę rozprowadzamy dokładnie w 3 łyżkach wrzącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej.
Jogurt ucieramy z cukrem, dodajemy przecier malinowy, mieszamy dokładnie ( w tym momencie możemy spróbować czy dana ilość cukru jest dla nas wystarczająca).
Do żelatyny dodajemy łyżkę masy malinowej, mieszamy, całość wlewamy do malin z jogurtem, miksujemy na najwyższych obrotach, przekładamy do foremek lub pucharków. Następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Podajemy z kleksem bitej śmietanki, sosem owocowym lub po prostu z owocami.




4 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)