Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: knedle z kiełbasą

wtorek, 19 sierpnia 2014

knedle z kiełbasą

Te knedle to propozycja na niedrogi i smaczny obiad. Szczerze polecam wypróbować :) Zamiast kiełbasy można użyć również wędzonego boczku.



750 gramów ugotowanych i ostudzonych mączystych ziemniaków
1 jajo
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
farsz:
0,5 kg kiełbasy ( użyłam wiejskiej)
słodka i ostra papryka
czarny pieprz
2 średnie cebule
1 jajo (jeśli farsz sprawia wrażenie "suchego")

Ziemniaki i kiełbasę zmielić na najdrobniejszych oczkach.
Cebule posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, tłuszcz odcisnąć, cebulę wymieszać z kiełbasą, dodać przyprawy i ewentualnie jajo.
Ziemniaki wymieszać razem z mąką, solą i jajem na jednorodne ciasto.
Z ciasta ziemniaczanego odrywać małe kawałki, rozpłaszczać je na dłoni, nałożyć do środka farsz, zalepić i formować kuleczki.
UWAGA: Jeśli pomimo dosypania 1,5 szklanki mąki ciasto jest nadal bardzo klejące, dłonie często maczać w mące, którą możemy sobie wysypać obok na blacie lub talerzyku.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minut od wypłynięcia.
Podawać na przykład z boczkiem i cebulką lub tak jak ja z resztką farszu, który delikatnie podsmażyłam na patelni.




4 komentarze:

  1. mniam! wyglądają idealnie! jestem strasznie ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja knedle uwielbiam, w szczególności z owocami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł! Takich jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)