Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kurczak z boczkiem i porem zapiekany w śmietanie

niedziela, 14 września 2014

kurczak z boczkiem i porem zapiekany w śmietanie

To jedzonko to istna delikatność i maksymalny aromat. Wszystkie składniki idealnie łączą się ze sobą dając świetny smak, bardzo polecam !



6 udek z kurczaka
100 gramów wędzonego boczku
3 - 4 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki suszonego ( użyłam czosnku niedźwiedziego Skworcu)
1 duży por
przyprawa do kurczaka
zalewa:
500 gramów kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego


Kurczaka posypać przyprawą, odwinąć skórkę, wsadzić pod nią parę kawałeczków boczku i posypać suszonym czosnkiem ( jeśli używacie takiego świeżego, pokroić go w plasterki i parę z nich ułożyć na boczek), skórkę naciągnąć na nadzienie, mięso wsadzić do lodówki na około 30 - 60 minut.


Pora umyć dokładnie, pokroić w talarki. Śmietanę dokładnie połączyć z wystudzonym bulionem, dodać przyprawy, wymieszać.

Kurczaka poukładać w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym, posypać porem.


Potem zalać śmietanką ( kurczak ma być przykryty w około 3/4).


Brytfankę przykryć i wstawić  do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać około 60 minut, do zrumienienia skórki.





5 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda Twoje danie - moje smaki :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi smaka tym obiadkiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy moge udusic tego kurczaka czy musze upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta wersja jest tylko pieczenia, zdecydowanie

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)