Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: pierożki francuskie z nutellą i bananem

środa, 3 września 2014

pierożki francuskie z nutellą i bananem

Szybki deser dla zapracowanych :)




1 opakowanie ciasta francuskiego
0,5 małego słoiczka nutelli
1 duży banan
1 rozkłócone jajo do posmarowania

Ciasto francuskie rozwijamy na lekko posypanym mąką blacie i wykrwawamy kółka o średnicy około 8 cm.
Na połowie każdego z nich wykładamy 1 płaską łyżeczkę kremu czekoladowego i plasterki banana.


Zalepiamy ciasto formując pierożka, złączenia dociskamy widelcem.


Z okrawków zagniatamy ciasto i wałkujemy je na grubość około 4 mm, czynność powtarzamy do wykończenia ciasta.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do uzyskania złotego koloru, około 20 minut.





5 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) świetnr do śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki szybki deser chętnie przygotuję dla moich najbliższych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie, bardzo mi się ten pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)