sobota, 8 listopada 2014

kurczak zapiekany z włoską kapustą i pieczarkami

Niedrogi i smaczny obiad dla całej rodziny, polecam :) Z ziemniakami, ryżem i ulubioną surówką stworzy bogaty w wartości i błonnik pożywny posiłek.







8 udek z kurczaka
0,5 małej główki kapusty włoskiej
350 gramów pieczarek
2 małe cebule
4 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
0,5 litra dość mocno przyprawionego czarnym pieprzem bulionu warzywnego lub drobiowego
przyprawa do kurczaka


Mięso myjemy i osuszamy, posypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie marchewki obieramy i kroimy w talarki.
Pieczarki myjemy dokładnie, kroimy na plasterki i podsmażamy z posiekaną cebulą na oleju, następnie tłuszcz odsączamy, pieczarki przekładamy do miseczki.



Kurczaka podsmażamy na oleju na jasno złoty kolor z obu stron, potem przekładamy go na półmisek.



Na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 6 - 8 minut pokrojoną marchewkę.



Kapustę szatkujemy dość grubo. Dość głębokie i szerokie naczynie żaroodporne (typu gęsiarka) smarujemy lekko olejem, dno wykładamy włoską kapustą, na niej układamy udka z kurczaka, na mięso wykładamy podsmażoną marchewkę, a następnie pieczarki.




Całość zalewamy bulionem.




Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy naczynie z mięsem i zapiekamy około 40 - 45 minut.

UWAGA: W czasie pieczenia przemieszajmy ze 2 razy całość, by równomiernie się podpiekła.






4 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)