poniedziałek, 9 lutego 2015

szybki makaron z bakłażanem i fetą

Obiad błyskawiczny, bezmięsny i lekki, bardzo polecam :)






1 mały bakłażan
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów w zalewie (400 g)
1 strąk czerwonej papryki
100 gramów fety (użyłam fety z suszonymi pomidorami)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 szczypty ziół prowansalskich 
ewentualnie oregano lub bazylia
około 350 gramów makaronu (użyłam świderków)

Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm plastry, posypać solą, odstawić na 30 minut do puszczenia soku.




Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać.

Bakłażana odsączyć z soku, wrzucić na patelnię razem z papryką i cebulką, podsmażyć przez około 7  - 8 minut na średnim ogniu, następnie dodać pomidory w puszce, przyprawić, dusić około 10 minut, do zredukowania i zagęszczenia sosu.
Po tym czasie dodać ser, wymieszać, wrzucić makaron, wymieszać ponownie, podawać.



4 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)