Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: klopsiki w młodej kapuście

poniedziałek, 18 maja 2015

klopsiki w młodej kapuście

Sycący domowy obiad na dwa dni. Możemy zjeść je razem z ziemniaczkami lub pieczywem, wybór należy do Was. Przepis zobaczyłam na blogu "Moje walijskie pichcenie" Helenki i od razu wiedziałam, że to jest TO i wcale się nie pomyliłam :), pyszności. Recepturę podaję z moimi zmianami.






klopsiki:
800 - 900 gramów łopatki wieprzowej lub karczku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 jaja
2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
mąka pszenna do obtaczania pulpetów, około 1/3 szklanki

dodatkowo:
2 małe główki młodej kapusty
2 średnie marchewki
sól
pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
1 małe laurowe liście
2 - 3 szczypty kminku (jeśli ktoś lubi)
duży pęczek koperku

zasmażka:
3 kopiaste łyżki masła
1 kopiasta łyżka mąki pszennej


Mięso i bułeczki mielimy na średnich oczkach, wbijamy dwa jaja, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebulę, przyprawy, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (ostatecznie ma zostać lekko klejąca).




Z masy zwilżonymi dłońmi odrywamy małe kawałki, formujemy pulpeciki wielkości średniej śliwki, każdy obtaczamy w mące pszennej.




Marchewki obieramy i kroimy na plasterki.
Do dużego garnka wlewamy około 1,5 - 2 litrów wody (ma lekko przykryć pulpety), wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy około 1/5 łyżeczki soli, zagotowujemy, wrzucamy pulpeciki i pokrojoną marchewkę, zagotowujemy, zbieramy szumy, które utworzyły się na powierzchni. Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut.




W tym czasie z kapust wycinamy głąby i kroimy je średnio grubo.




Po około 15 minutach pulpeciki przekładamy do miski (jeśli wyjmie nam się cześć marchewki, a część zostanie, to nic). 




Do pozostałego wywaru wrzucamy kapustę (jeśli wywaru zostało nam sporo możemy go w tym momencie lekko odlać) i ewentualnie kminek, gotujemy około 10 minut.

Potem do kapusty dorzucamy klopsiki i często, ale delikatnie mieszając (łatwo może się przypalić) całość gotujemy około 10 - 15 minut.




Masło rozgrzewamy na patelni, kiedy się roztopi wrzucamy mąkę i energicznie mieszając zasmażamy około 2 minut. 




Tłuszcz przelewamy do kapusty, zagotowujemy, wrzucamy posiekany koperek, doprawiamy finalnie solą i czarnym pieprzem, gotowe !




16 komentarzy:

  1. Przepis super , już czuję ten smak , zrobię na pewno ,, Dziękuję i pozdrawiam cieplutko ,,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, również pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie,pojutrze postaram się je przyrzadzić :) Pozdrawiam .Darek P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śwetnie ! Czekam w takim razie na wieści jak smakowało, pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  4. U mnie będą w czwartek na obiad, bardzo apetycznie wyglądają i pewnie też tak smakują :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne! Zmniejszę proporcje o połowę. Czy można prosić o jakąś zupkę? Bo dawno nie było:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewcia mam zapytanie czy moje konto jest dostępne dla ciebie?Aneta z fb.Częstochowa.Sprawdz jeśli możesz.Buziak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, nie, nie jest dostępne, chodzi Ci o Google+ ?

      Usuń
  8. No właśnie i to chciałam wiedzieć bo zablokowali mnie na fb.Dzięki wielkie .Pozdrowionka.Aneta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam dzisiaj na obiad. Pyszne:) Jedyne czego żałuję, to że nie kupiłam do nich młodych ziemniaczków, bo pasowałyby idealnie. Pozdrawiam:)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)