Przepis znalazłam tutaj, podaję z moimi zmianami.
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
8 jajek (M)
1 i 1/3 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
3/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
dodatkowo:
600 gramów rabarbaru
3 łyżki cukru
kokosowa kruszonka:
3/4 szklanki wiórków kokosowych
100 gramów miękkiego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plasterki, posypać 3 łyżkami cukru, odstawić na około 30 - 40 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku.
Teraz pora na kruszonkę.
Miękkie masło lub margarynę połączyć z mąką, wiórkami i cukrem, zagnieść kruszonkę, odstawić ją do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodać cukier i cukier z wanilią, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Na końcu dodać pianę z białek i znów zmiksować, ale na średnich obrotach miksera i tylko do momentu kiedy masa będzie jednolita.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać plasterki rabarbaru, posypać równomiernie kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjąć na blat, smacznego !
Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńCzesto korzystam z twoich przepisow, wszystko wychodzi smacznie, dziekuje ze prowadzisz ten blog.
OdpowiedzUsuńa ja się cieszę, że przepisy są w użyciu, a nie tylko zalegają w cyberprzestrzeni, dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie !
UsuńWITAM- właśnie piekę ....pierwszy raz i juz nie mogę się doczekać- pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńsuper, czekam na wieści jak smakowało, pozdrówcia serdeczne !
UsuńCiasto super
OdpowiedzUsuńTo ja go sobie dziś upiekę:) .... kokosowa kruszonka i rabarbar już czelaj, tylko jeszcze ciasto zmiksuję:)
OdpowiedzUsuńJolu, cieszę się, czekam na wieści jak Wam smakowało :)
UsuńEwuniu to ciasto jest genialne, bardzo puchate, bardzo mięciuchne .... jednym słowem ideał:). dziękuję za przepis:)
Usuńsuper, wspaniale, że przypadło Wam do gustu ! Dziękuję ! :-**
UsuńBardzo mi przykro ale ciasto nie spełniło moich oczekiwań.Po połączeniu składników oprócz piany wyszła jedna kula a pianę z ciastem musiałam połączyć rękoma.Ale nie to jest istotne,po upieczeniu ciasto było suche i zbite pragnę nadmienić że zrobiłam ściśle według przepisu,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńteż mi bardzo przykro :((((
UsuńPani Ewo, czy rabarbar zamieniony na wisnie nie zepsuje ciasta? Podoba mi sie ten przepis, ale pisze to zerkajac przez okno na drzewo, ktore wrecz ugina sie od wisni ;)
OdpowiedzUsuńmyślę, że wiśnie i kokos to będzie równie udane połączenie, pięknie musi ta wiśnia wyglądać :)))))))))
UsuńWłaśnie piekę to ciasto nie miałam wystarczająco rabarbaru dodałam jabłek 😊
Usuńkażde owocki będą pasować, z jabłuszkami - pychotka
Usuńkażde owocki będą pasować, z jabłuszkami - pychotka
UsuńUpiekłam i było przepyszne. Puszyste, wilgotne, wyrośnięte, miękcichne.
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie się robi a jak pachnie......... Mniam.
Bardzo polecam przepis.