Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Ciasto z adwokatem i truskawkami

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto z adwokatem i truskawkami

Błyskawiczne ciasto, pachnące i smakujące jak popularny likier. Dodatek truskawek sprawia, że jest orzeźwiające i jeszcze pyszniejsze :)






1 szklanka mąki pszennej (pełna po brzegi)
1 szklanka mąki ziemniaczanej (pełna po brzegi)
4 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
200 ml adwokata
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
około 400 gramów truskawek
cukier puder do posypania


Najlepiej żeby alkohol i olej były w temperaturze pokojowej, więc wyciągamy je z z lodówki około 2 godzin wcześniej.
Truskawki umyć, wyszypułkować, jeśli są duże przekroić na pół.

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na piankę. Do tej czynności użyłam Robota Kuchennego Aura marki Russel Hobbs.




Następnie do miski wlać olej, likier, wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na jednolitą masę. 




Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać na nim truskawki, jeśli są duże przeciąć na pół (nie wciskać ich w ciasto, same się zapadną).




Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę i piec około 45 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).
Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyciągnąć na blat i obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego !



17 komentarzy:

  1. Advocat i truskawki... brzmi świetnie!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z adwokatem mówisz...? Będę musiała wypróbować przepis, bo to mój ulubiony likier :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jeśli nie dodam alkoholu to też wyjdzie? Czy ewentualnie można zamienić na coś bezalkoholowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez adwokata to ciasto sporo straci nie tylko w smaku, z bezalkoholowych z truskawkami gorąco polecam to: http://www.zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/ciasto-z-truskawkami-z-oranzada.html

      Usuń
  4. A czy zamiast papieru moge forme wysmarowac tluszczem i wysypac bulka tarta??

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz sie studzi:)dam znac czy smakowalo;)

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. O matkoooooo!Ciasto rewelecja.Prawie cala blaszka znikla w ciagu kilku minut.Cala rodzina sie zajadala i chciala po dokladce:)Dziekuje kochana:)


    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to cudowna wiadomość! Dziękuję, pozdrawiam Ciebie i całą rodzinkę :)))

      Usuń
  7. Witam :) Ciasto zrobiłam w sobotę. Pychota, aromatyczne, pulchne. na drugi dzień smakowało jak dopiero co po ostudzeniu. Na początku bałam się, że ciasto wyszło mi za rzadkie i nic z tego nie wyjdzie. Ale to chyba właśnie tej konsystencji surowego ciasta po upieczeniu jest takie lekkie i pulchne.
    Za tydzień mam gości i na pewno znów pojawi się na stole ;)
    Polecam wszystkim :)
    Dziękuję za przepyszny przepis.
    Pozdrawiam,
    Soul.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ono właśnie takie ma być, leciutkie, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  8. Czy mogę zrobić to ciasto ze śliwkami zamiast truskawek?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, myślę, że będzie bardzo fajnie smakowało

      Usuń
  9. Czy truskawki mogą być mrożone? właśnie naszedł mnie smaczek na to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. moą być, ale najpierw trzeba je rozmrozić na sitku, osączone z soku układać na cieście

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)