Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: pieczeń wieprzowa z pomidorową glazurą

poniedziałek, 1 czerwca 2015

pieczeń wieprzowa z pomidorową glazurą

Doskonała na zimno jak i ciepło z sosem, na przykład pomidorowym jak w TYM przepisie, sprawdzi się również pieczarkowy. Tania i prosta w wykonaniu, takie rozwiązania lubię najbardziej :)







1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
1 duża cebula
2 jaja
2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
3 ząbki czosnku
1 strąk czerwonej papryki (miałam pół zielonej i pół czerwonej)
1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
3/4 - 1 łyżeczka czerwonej papryki
3/4 łyżeczki soli

glazura:
2 - 3 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
3/4 - 1 łyżka oleju
1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
2 - 3 szczypty ostrej papryki
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli

Mięso zmielić na średnich oczkach razem z kajzerkami. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, jaja, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.




Wszystko bardzo dobrze wymieszać.




Paprykę pokroić w kosteczkę.




Dodać do masy mięsnej, wymieszać.

Foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć mięso, wyrównać powierzchnię.




Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włożyć foremkę i piec około 70 - 75 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Składniki glazury wymieszać dokładnie.




Na około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować pieczeń z wierzchu, następnie piec dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.



Gotowe!



1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda ten pasztet :) Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)