Delikatne i kruche ogóreczki, w sam raz do obiadu lub do kanapki. Z podanej porcji wyszło mi 6 litrowych słoiczków.
2 kg ogórków gruntowych
3 strąki czerwonej papryki
3 duże cebule
zalewa:
1,5 litra wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki soli (odradzam kamienną w tym przypadku)
do każdego słoiczka (użyłam pojemności 1 litr):
baldach kopru
1/3 łyżeczki gorczycy
4 kuleczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
Ogórki dokładnie umyć, bez obierania ze skórki pokroić w ósemki, paprykę obrać z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, cebulę pokroić na plasterki.
Do każdego słoiczka powrzucać w/w przyprawy, poukładać ogórki i poprzekładać niewielką ilością papryki i cebulki.
Składniki zalewy zagotować i wymieszać, gorącą zalać do pełna słoiczki, pasteryzować około 10 minut od zagotowania.
Wyjąć z garnka i wystudzić w normalnej pozycji.
Będę próbować robić. Zawsze to coś innego niż zwykle korniszony. Zastanawia mnie tylko czy w samku roznia się bardzo od tych tradycyjnych.
OdpowiedzUsuńwszystko zależy jakie się ma przepis na tradycyjne konserwowe, więc dla mnie są delikatniejsze w smaku
UsuńZrobiłam....pychota....fajnie przeszły smakiem papryki. POLECAM.
Usuńi one tak bez czosnku?
OdpowiedzUsuńtak, ta wersja bez bez, ale jesli ktoś jest przyzwyczajony nie ma przeszkód by go wrzucić :)
UsuńRobiłam te ogórki i w sobotę otworzyłam pierwszy słoik, po prostu rewelacja rodzina zachwycona:) pozdrawiam Emilia:)
OdpowiedzUsuń