środa, 20 lipca 2016

żeberka w młodej kapuście

Przepyszny obiad na dwa dni, pasują do niego ziemniaczki, zwłaszcza te(KLIK) lub pieczywo, mniam...








1 duża główka młodej kapusty
1 kg żeberek wp
2 duże cebule
3 średnie marchewki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
5 kopiastych łyżek mąki do obtaczania mięsa
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 szczypty kminku
sól, pieprz
słodka mielona papryka


Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na paski (po 2 kostki), posypujemy solą i pieprzem, układamy w naczyniu, zawijamy w folię śniadaniową, odstawiamy na 24 godziny do lodówki.




Po tym czasie mięso obtaczamy w mące, przysmażamy na złoto na silnie rozgrzanym oleju.




Żeberka odkładamy na talerzyk i na tym samym tłuszczu przysmażamy na blado złoty kolor posiekaną cebulę, dokładamy żeberka i zalewamy wrzątkiem by lekko przykrył mięso, dodajemy odrobinę soli (mało) i dusimy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.




Kapustę szatkujemy średnio grubo, wrzucamy do sporego garnka razem ze startą na dużych oczkach marchewką, zalewamy wodą do 3/4 objętości kapusty, wrzucamy liście, ziele, trochę soli i pieprzu, gotujemy około 10 minut, potem wlewamy żeberka razem z wywarem (mięso ma być zanurzone w kapuście), gotujemy dalej około 20 - 30 minut.






Po tym czasie mięso jest już ugotowane i kapusta miękka, więc dodajemy koncentrat, zagotowujemy. 




Następnie finalnie doprawiamy (nie zapominając o czerwonej papryce) i gotowe.

Smacznego :)



10 komentarzy:

  1. Wspaniałości Ewcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ bym zjadł żeberka, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. żeberka kupione będą jutro na obiad mam nadzieję,że będą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. no te żeberka nie są na pewno w wersji fit i bardzo dobrzeeee,,,wyglądają apetycznie,jutrzejszy obiadek mam jak znalazł,,dziękuję i pozdrawiam!!gosia

    OdpowiedzUsuń
  5. pani Ewo a czy to konieczne żeby te żeberka a aż 24 godz leżały sobie w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie muszą, ale byłoby fajnie żeby w przyprawach choć ze 3 - 4 godzinki poleżały, mięsko szybciej skruszeje i będzie bardziej aromatyczne

      Usuń
  6. pani Ewo żeberka naprawdę super,,myślę że już na stałe zagoszczą w moim meni,,,pozdrawiam G.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)