Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: żeberka w młodej kapuście

środa, 20 lipca 2016

żeberka w młodej kapuście

Przepyszny obiad na dwa dni, pasują do niego ziemniaczki, zwłaszcza te(KLIK) lub pieczywo, mniam...








1 duża główka młodej kapusty
1 kg żeberek wp
2 duże cebule
3 średnie marchewki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
5 kopiastych łyżek mąki do obtaczania mięsa
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 szczypty kminku
sól, pieprz
słodka mielona papryka


Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na paski (po 2 kostki), posypujemy solą i pieprzem, układamy w naczyniu, zawijamy w folię śniadaniową, odstawiamy na 24 godziny do lodówki.




Po tym czasie mięso obtaczamy w mące, przysmażamy na złoto na silnie rozgrzanym oleju.




Żeberka odkładamy na talerzyk i na tym samym tłuszczu przysmażamy na blado złoty kolor posiekaną cebulę, dokładamy żeberka i zalewamy wrzątkiem by lekko przykrył mięso, dodajemy odrobinę soli (mało) i dusimy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.




Kapustę szatkujemy średnio grubo, wrzucamy do sporego garnka razem ze startą na dużych oczkach marchewką, zalewamy wodą do 3/4 objętości kapusty, wrzucamy liście, ziele, trochę soli i pieprzu, gotujemy około 10 minut, potem wlewamy żeberka razem z wywarem (mięso ma być zanurzone w kapuście), gotujemy dalej około 20 - 30 minut.






Po tym czasie mięso jest już ugotowane i kapusta miękka, więc dodajemy koncentrat, zagotowujemy. 




Następnie finalnie doprawiamy (nie zapominając o czerwonej papryce) i gotowe.

Smacznego :)



10 komentarzy:

  1. Domowe, genialne, najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałości Ewcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ bym zjadł żeberka, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. żeberka kupione będą jutro na obiad mam nadzieję,że będą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. no te żeberka nie są na pewno w wersji fit i bardzo dobrzeeee,,,wyglądają apetycznie,jutrzejszy obiadek mam jak znalazł,,dziękuję i pozdrawiam!!gosia

    OdpowiedzUsuń
  6. pani Ewo a czy to konieczne żeby te żeberka a aż 24 godz leżały sobie w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie muszą, ale byłoby fajnie żeby w przyprawach choć ze 3 - 4 godzinki poleżały, mięsko szybciej skruszeje i będzie bardziej aromatyczne

      Usuń
  7. pani Ewo żeberka naprawdę super,,myślę że już na stałe zagoszczą w moim meni,,,pozdrawiam G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, pozdrawiam cieplutko !

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)