Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: brzoskwinie w waniliowym syropie

sobota, 31 sierpnia 2013

brzoskwinie w waniliowym syropie

Niesamowity zapach, smak, takie są te brzoskwinie, dałam stosunkowo niewiele ziarenek wanilii, ale chciałam by dominował jednak smak brzoskwiń, jeśli chcecie bardzo waniliowe brzoskwinie dajcie na kilogram brzoskwiń 3/4 laski.



przepis z moimi zmianami stąd 


  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 200 gram cukru
  • ziarenka z 1/7 laski wanilii (można dać więcej, ja chciałam by aromatem przewodnim zostały brzoskwinie)


Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, dodać ziarenka wanilii, wymieszać.

Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować, pokroić na większe kawałki lub połówki, poukładać w wyparzonych słoikach, zalać syropem, pasteryzować około 25 minut (miałam 0,5 litrowe słoiki).







5 komentarzy:

  1. Takie brzoskwinie muszą obłędnie smakować! Mam jeszcze kilka pustych słoiczków, chyba je wypełnię właśnie tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu, ja się sama dziwię, że sama wcześniej na to nie wpadłam, bo to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmelitko, poważnie? wyszła na słodko? ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku tez robiłam brzoskwinie z dodatkiem wanilii, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)