5 średnich jabłek
garść suszonej żurawiny
sok z 0,5 cytryny
cynamon
kruszonka:
0,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
50 gram miękkiego masła
Jabłka pokroić w ćwiartki, a potem w grubsze plasterki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cynamonem, dodać żurawinę i wymieszać delikatnie. Z maki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Foremkę natłuścić masłem, wysypać jabłka, lekko je "uklepać" i wyłożyć na nie kruszonkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20-25 minut do zezłocenia kruszonki. Można podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)