sobota, 24 sierpnia 2013

jabłka z żurawiną pod kruszonką

Kwaskowate jabłuszka z cynamonem i suszoną żurawiną pod pachnąca wanilią kruszonką, czyli wszystko, co najlepsze z szarlotki :)) ... w 30 minut :)






5 średnich jabłek

garść suszonej żurawiny

sok z 0,5 cytryny

cynamon

kruszonka:

0,5 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru z wanilią

50 gram miękkiego masła


Jabłka pokroić w ćwiartki, a potem w grubsze plasterki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cynamonem, dodać żurawinę i wymieszać delikatnie. Z maki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Foremkę natłuścić masłem, wysypać jabłka, lekko je "uklepać" i wyłożyć na nie kruszonkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20-25 minut do zezłocenia kruszonki. Można podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)