środa, 14 sierpnia 2013

polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym

Danie przede wszystkim szybkie, sycące, moi panowie za nim przepadają :)

2 średnie polędwiczki wieprzowe

około 3/4 szklanki bulionu warzywnego

30 dag pieczarek

2 małe cebule

2 łyżki mąki

3/4 szklanki mleka

woda około 0,5 szklanki do rozrzedzenia sosu

sól, pieprz, papryka słodka i ostra




Polędwiczkę kroimy na talarki i podsmażamy obsypując przyprawami na niewielkiej ilości oleju, dolewamy bulion tak, by przykrył mięso i podduszamy do miękkości. Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, kiedy będą już w połowie gotowe dodajemy posiekaną cebulkę i jeszcze przez chwilkę podsmażamy razem, dopóki cebula się nie zeszkli. Następnie dolewamy mleko, cały czas mieszamy aż sos się nie zagęści, dolewamy wody tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem, sos jest gotowy. Polędwiczki wykładamy na talerz obficie polewając sosem, my lubimy to danie jeść z ryżem lub kaszą kuskus.






2 komentarze:

  1. Mozna prosic o poczatek przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko ! Jak to się stało to nie wiem :///, już wszystko gra, dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)