2 średnie polędwiczki wieprzowe
około 3/4 szklanki bulionu warzywnego
30 dag pieczarek
2 małe cebule
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
woda około 0,5 szklanki do rozrzedzenia sosu
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Polędwiczkę kroimy na talarki i podsmażamy obsypując przyprawami na niewielkiej ilości oleju, dolewamy bulion tak, by przykrył mięso i podduszamy do miękkości. Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, kiedy będą już w połowie gotowe dodajemy posiekaną cebulkę i jeszcze przez chwilkę podsmażamy razem, dopóki cebula się nie zeszkli. Następnie dolewamy mleko, cały czas mieszamy aż sos się nie zagęści, dolewamy wody tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem, sos jest gotowy. Polędwiczki wykładamy na talerz obficie polewając sosem, my lubimy to danie jeść z ryżem lub kaszą kuskus.
Mozna prosic o poczatek przepisu :-)
OdpowiedzUsuńo matko ! Jak to się stało to nie wiem :///, już wszystko gra, dzięki i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń