Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: szarlotka z bezą

środa, 14 sierpnia 2013

szarlotka z bezą

Pyszne!


  • mąka pszenna 0,5 kg
  • 220 gram masła
  • 4 żółtka
  • 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 2,5 kg jabłek
  • paczuszka cukru waniliowego
  • cynamon wg uznania
  • beza: 4 białka + 4 łyżki cukru pudru



  •  Mąkę przesiewamy z sypkimi składnikami (proszkiem do pieczenia, cukrami, siekamy z miękkim masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną wsadzamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Po około 40 minutach wyciągamy część z lodówki, tortownicę 30 cm lub dużą prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód ciastem, nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut do leciutkiego zarumienienia. Wyjmujemy, przestudzamy lekko. 
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, odstawiamy na chwilkę by puściły sok. Następnie odsączamy i wykładamy na ciasto. Jeśli mamy wyjątkowo soczyste jabłuszka, na ciasto wysypujemy około 2 łyżki bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku.
    Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder, masę wykładamy na jabłuszka, na górę ścieramy druga połowę ciasta z zamrażarki. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia ciasta.







     

    4 komentarze:

    1. jak ona wygląda! wow! taka ilość jabłek w szarlotce na pewno by mnie zadowoliła ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. wyszła bardzo pyszna!!!

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo lubię szarlotka z przewagą jabłek a nie ciasta, super przepis

      OdpowiedzUsuń
    4. pyszna szarlotka lubie duzo jablek

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)