Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ślimaczki z serem

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

ślimaczki z serem

Szybkie i proste do zrobienia, możemy do twarogu dodać np rodzynki, jagody, jednak moi domownicy wolą z samym twarogiem pachnącym wanilią :)




  • 400 gram mąki pszennej
  • 50 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 100 gram cukru
  • 25 gram drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • masa serowa:
  • około 350 gram twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią lub waniliowego
  • cukier wg uznania (ja daję 2,5 kopiaste łyżki)
  • 1 łyżka miękkiego masła (jeśli twaróg jest półtłusty)
  • 1 żółtko
  • 1 rozkłócone jajo do posmarowania (opcjonalnie)

Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.

Z reszty mąki, cukru, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie ser pognieść, dodać masło, żółtko, cukry, wymieszać.

Ciasto po wyrośnięciu odgazować, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm, posmarować masa serową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.





Rulonik pokroić na 12-14 plasterków, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić pod przykryciem do napuszenia na 20 - 25 minut, następnie posmarować rozkłóconym jajem (niekoniecznie, wtedy szybciej się z góry przypiekają), piec w nagrzanym do 190 stopni (opcja bez termoobiegu, tylko góra - dół) piekarniku przez około 20 - 22 minuty.












10 komentarzy:

  1. sliczne i pyszne zapisze sobie i z przepisu na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. o, łał! koniecznie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie :) A uwielbiam drożdżówki z serem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam; bardzo fajne ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Izaa, bardzo się cieszę, że smakowały :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro natychmiast pieke... Dziekuje !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedne z moich ulubionych drożdżóweczek, bardzo polecam :)

      Usuń
  7. Czy twaróg wiaderkowy się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bardzo, może wypłynąć podczas pieczenia ://, najlepszy taki najzwyklejszy półtłusty w kostce

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)