- ciasto:
- około 1 kg mąki pszennej
- około 2,5 szklanki gorącej wody
- 1 żółtko
- 1,5-2 łyżki oleju
- sól
- farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag twarogu półtłustego
- 2 duże cebule
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, mielimy wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną na złoto cebulkę, sól i pieprz, mieszamy dokładnie.
Ze mąki, gorącej wody, soli, żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną wałkujemy, 2 pozostałe przykrywamy ściereczką. Z wywałkowanego kawałka wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, zalepiamy dokładnie, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.
Podajemy np. z podsmażonym boczkiem lub tak jak u mnie, z duszoną cebulką.
Ze mąki, gorącej wody, soli, żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną wałkujemy, 2 pozostałe przykrywamy ściereczką. Z wywałkowanego kawałka wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, zalepiamy dokładnie, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.
Podajemy np. z podsmażonym boczkiem lub tak jak u mnie, z duszoną cebulką.
ruskie zrobione z twarogu wiejskiego nie mają sobie równych! a cebulka najlepsza smażona na maśle klarowanym, kto nie próbował - polecam!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam !
Usuń