Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: pierogi ruskie

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

pierogi ruskie

Pyszna klasyka :))





  • ciasto:
  • około 1 kg mąki pszennej
  • około 2,5 szklanki gorącej wody
  • 1 żółtko
  • 1,5-2 łyżki oleju
  • sól
  • farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag twarogu półtłustego
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, mielimy wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną na złoto cebulkę, sól i pieprz, mieszamy dokładnie.

Ze mąki, gorącej wody, soli, żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną wałkujemy, 2 pozostałe przykrywamy ściereczką. Z wywałkowanego kawałka wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, zalepiamy dokładnie, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. 

Podajemy np. z podsmażonym boczkiem lub tak jak u mnie, z duszoną cebulką.




2 komentarze:

  1. ruskie zrobione z twarogu wiejskiego nie mają sobie równych! a cebulka najlepsza smażona na maśle klarowanym, kto nie próbował - polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)