wtorek, 3 września 2013

bułki pszenne z otrębami owsianymi

To są jedne z moich faworytów, puszyste, mięciuchne, a otręby nadają im lekko owsianego smaku, bardzo polecam :))




  • mąka pszenna około 600 gram + ewentualnie do podsypania
  • 80 gram otrębów owsianych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 30 gram drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 rozbełtane jajo do posmarowania

W wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem i 1 łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce by "ruszyły.

Następnie z mąki, zaczynu, oliwy, otrąb, soli zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w misce do podwojenia objętości. Potem ciasto krótko zagnieść, podzielić na 10 równych kawałków, uformować bułeczki, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować jajem, piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)