Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: cebula faszerowana

czwartek, 26 września 2013

cebula faszerowana

Niezwykły i ciekawy smak farszu w dość fajnie wyglądającej przystawce :)





  • 2 białe i 2 fioletowe cebule średniej wielkości (dobrze jest wybrać bardziej płaskie)
  • 0,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny np rozmaryn, pietruszka, koperek
  • 1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 100 gram wędzonego boczku


Cebule obrać, wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować około 7 minut, (uwaga! najpierw białe, potem fioletowe). Następnie wyjąc łyżką cedzakową, przelać ziemną wodą, osączyć.
W każdej cebuli delikatnie wydrążyć warstwy wewnętrzne zostawiając 2-3 zewnętrzne.
Wydrążone środki cebul, fasolę, zieleninę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony w cienkie paseczki boczek, wymieszać. Masą wypełniać cebulowe miseczki.
Ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypać orzechami i wiórkami masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać około 25 minut

1 komentarz:

  1. Muszę koniecznie wypróbować, bo wygląda bardzo ciekawie i zapowiada się smacznie :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)