Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: duńskie bułeczki z jabłkami

wtorek, 24 września 2013

duńskie bułeczki z jabłkami

Kiedy zobaczyłam je na blogu u Asi  zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia i miałam rację :))
Wspaniałe krucho - drożdżowe ciasto pachnące jabłkami z cynamonem, a te wszystkie cudowności banalnie łatwe i szybkie do zrobienia, czego chcieć więcej? ! :))





  • 270 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze wypieki może dać 2,5 łyżki)
  • 20 gram drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 100 gram stopionego, schłodzonego masła
  • nadzienie:
  • 2 średnie jabłka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 40 gram stopionego, schłodzonego masła
  • rozbełtane jajo do posmarowania
  • gruby cukier do posypania na górę


Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do "ruszenia".

Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, stopionego masła, soli i 1,5 łyżki cukru, wyrobić gładkie jednolite ciasto, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Jabłka obrać, pokroić na małą kosteczkę, wymieszać z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 40x25 cm, posmarować stopionym masłem, posypać równomiernie jabłkami. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, następnie pokroić na 9 części.



Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajem, posypać grubym cukrem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.





9 komentarzy:

  1. pyszne takie zrolowane drożdżóweczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewcia, wyglądają świetnie, szukam właśnie u Ciebie jakichś inspiracji na dziś:) bułeczki dopisuję do listy 'do zrobienia':)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, zeżarłam wczoraj chyba z 6 :// nie umiałam się opanować :D

      Usuń
  3. Są niesamowite. Raz zrobiłam i rodzina oszalała na ich punkcie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))), ano właśnie, znam to dobrze ;-), pozdrawiam bardzo słonecznie :)

      Usuń
  4. Witam :). Czy zamiast masła mogę użyć margaryny? Także do posmarowania ciasta przed posypaniem jabłkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, można w obu przypadkach

      Usuń
    2. Dziękuję :). Właśnie teraz zabieram się za ich pieczenie :).

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)