Wspaniałe krucho - drożdżowe ciasto pachnące jabłkami z cynamonem, a te wszystkie cudowności banalnie łatwe i szybkie do zrobienia, czego chcieć więcej? ! :))
- 270 gram mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze wypieki może dać 2,5 łyżki)
- 20 gram drożdży
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 100 gram stopionego, schłodzonego masła
- nadzienie:
- 2 średnie jabłka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 40 gram stopionego, schłodzonego masła
- rozbełtane jajo do posmarowania
- gruby cukier do posypania na górę
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do "ruszenia".
Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, stopionego masła, soli i 1,5 łyżki cukru, wyrobić gładkie jednolite ciasto, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić na małą kosteczkę, wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 40x25 cm, posmarować stopionym masłem, posypać równomiernie jabłkami. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, następnie pokroić na 9 części.
Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajem, posypać grubym cukrem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.
pyszne takie zrolowane drożdżóweczki:)
OdpowiedzUsuńbardzo :)
OdpowiedzUsuńEwcia, wyglądają świetnie, szukam właśnie u Ciebie jakichś inspiracji na dziś:) bułeczki dopisuję do listy 'do zrobienia':)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, zeżarłam wczoraj chyba z 6 :// nie umiałam się opanować :D
UsuńSą niesamowite. Raz zrobiłam i rodzina oszalała na ich punkcie! :D
OdpowiedzUsuń:))))), ano właśnie, znam to dobrze ;-), pozdrawiam bardzo słonecznie :)
UsuńWitam :). Czy zamiast masła mogę użyć margaryny? Także do posmarowania ciasta przed posypaniem jabłkami?
OdpowiedzUsuńoczywiście, można w obu przypadkach
UsuńDziękuję :). Właśnie teraz zabieram się za ich pieczenie :).
Usuń