Pierogi są bardzo syte, aromatyczne i na pewno Wam zasmakują :))
- 450 gram mrożonego szpinaku lub 350 świeżego
- 200 gram twarogu półtłustego
- 4 kopiaste łyżka sera żółtego startego drobno
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła do podsmażenia szpinaku
- ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- szklanka mocno ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- masełko czosnkowe:
- 0,5 kostki masła i 2 ząbki czosnku
Z maki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto, odstawić pod przykryciem na 20 minut.
Szpinak rozmrozić na sicie, odcisnąć sok, podsmażyć na masełku z rozgniecionym czosnkiem, poddusić parę minut, odstawić z ognia i lekko schłodzić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę twaróg i starty na drobnych oczkach ser żółty, doprawić sola i pieprzem.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać kółeczka, nakładać farsz, dokładnie zlepiać, gotować w lekko osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.
W tym czasie na patelni roztopić masło, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, polewać pierożki na talerzach.
Super przepis :) Jutro przystępuję do akcji pierogowej :)
OdpowiedzUsuńwitaj, pierogi bardzo smaczne, jeśli lubisz szpinakowe klimaty, wieki nie robiłam, a takie pyszne ! daj znać jak smakowały :)
UsuńIle mniej więcej sztuk wychodzi z takiej porcji? To będą moje pierwsze własnoręcznie zrobione pierogi:)
OdpowiedzUsuńto zależy od ich wielkości, ja robię dość spore i wychodzi mi średnio około 50 sztuk
Usuń...no i oczywiście czekam na wieści :)
Usuń