przepis z blogu "Gotowanie i wypieki z Pasją"
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 100 gram roztopionego, schłodzonego masła (odjąć 2,5 łyżki do nadzienia)
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 200 ml ciepłego mleka
- nadzienie:
- 2,5 łyżki masła (pozostałego po cieście)
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki wody lub soku z cytryny
Mąkę przesiać z drożdżami, dodać cukier, jajo, masło, cukier waniliowy, mleko, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do wyrośnięcia przez około 40 minut.
W tym czasie sporządzamy smarowidło, czyli 2,5 łyżeczki masła mieszamy z niecałą łyżeczką cynamonu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, plus mała kuleczka ciasta do zrobienia łącznika na górze.
Z tych 4 części wywałkować koła o średnicy 28-30 cm i grubości 0,5 cm.
Pierwszy blat posmarować masą cynamonową, przykryć drugim blatem, posmarować masą i potem przykryć trzecim blatem, posmarować masą, następnie położyć czwarty i ostatni blat.
Następnie postępujemy wg instrukcji.
KROK 1
KROK 2
KROK 3
KROK 4
KROK 5
KROK 6
zalepiamy bardzo dokładnie !
KROK 7
Z malutkiej kuleczki ciasta, którą odłożyliśmy na początku robimy wałeczek, rolujemy go jak ślimaczka i przylepiamy na górze, łącząc nasze drożdżówki.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia.
Jeszcze ciepłe polewamy lukrem, smacznego :)
Świetny pomysł na zwinięcie tych drożdżówek i dobrze, że tak fajnie wytłumaczyłaś sposób uch przygotowania zdjęciami. :) Zapraszam do mnie w odwiedziny. :)
OdpowiedzUsuń