Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: szwajcarskie bułeczki mleczne

poniedziałek, 23 września 2013

szwajcarskie bułeczki mleczne

Wypiekane 1 sierpnia przez Szwajcarów, aby uczcić święto narodowe, delikatne, puszyste, idealne do twarożku, pasty z tuńczyka czy powidła śliwkowego, przepyszne ! :)

przepis pochodzi z blogu "Bea w kuchni" z moimi dość sporymi zmianami


  • 700 gram mąki pszennej tortowej
  • 40 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 2,5 łyżeczki drożdży suchych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • roztrzepane jajo do posmarowania

Mąkę przesiać z drożdżami, cukrem i solą, dodać masło, stopniowo mleko, zagnieść elastyczne, jednolite ciasto, jeśli będzie lepiące dodać trochę (1 łyżka) mąki. Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce by podwoiło objętość ( u mnie trwało to około 40 minut).
Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 12-14 równych części, uformować bułeczki, poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. 

Po tym czasie posmarować bułeczki roztrzepanym jajem, a następnie ostrym bardzo nożem zrobić takie oto nacięcia (mój nóż był tępy).




Bułeczki piec około 25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.








2 komentarze:

  1. Mniam! Wyglądają przepysznie. Zrobię je wkrótce, bo uwielbiam pieczywo maślane!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)