Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasto orzechowo-rumowe

poniedziałek, 23 września 2013

ciasto orzechowo-rumowe

Druga nazwa tego ciacha to "Pocałunek Murzyna", ale nie bardzo mi się ona podoba  :))
Ciacho jest śmietankowo -rumowe, delikatne i najlepsze na drugi dzień, pychota :)
Piekę je zwykle na Święta Bożego Narodzenia, ale też i na rodzinne okazje :)

przepis pochodzi z blogu "Przy kuchennym stole" z moimi małymi zmianami

  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)
  • krem:
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka rumu
  • 1 szklanka mleka

UWAGA: Z podwojonych składników wychodzi blacha ciasta o wymiarach 25x30 cm.


Jajo ubić z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, starannie wymieszać.

Podzielić ciasto na 3 równe części.
Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.
Tortownicę o średnicy 22 cm ! (jeśli ktoś chce zrobić na dużą blachę, podwaja ilość wszystkich składników) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia (na płaskiej powierzchni).


Krem:
W niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz rumem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) i energicznie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.

Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.

Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała, najlepiej na całą noc.

23 komentarze:

  1. Poproszę kawałek :) Ciasto wygląda pysznie i bardzo elegancko! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo, dziękuję za miłe słowa, a ciacho faktycznie godne jest polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, ale kalorii też ma pewnie sporooo :)).
    Ps. Masz świetne przepisy :)! Na pewno kiedyś skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Emilu, ilość kalorii w tym ciachu jest spora, racja, ale kiedy przełykamy pierwszy kęs, mówimy sobie "walić kcale", pozdrawiam i dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle pysznych warstw w jednym cieście. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ubijam jajko do biszkoptu i kremu to dodaje żółtko

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam

    Czy mimo braku jakiegokolwiek tłuszczu typu masło, margaryna te placki ciasta wyrosną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie, rolę tłuszczu przejęła tu śmietana

      Usuń
  8. mam pytanie, chciałabym zrobić to ciasto ale na blaszkę 25x30 (czyli wcale nie taka duza), to oznacza, ze mam podwoić składniki na ciasto, czy na krem tez? czy kremu jest na tyle,ze starczy i nie trzeba podwajać ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warstwy byłyby o połowę ciensze, proponuję zwiększyć ilość składników o połowę, w nawiasach podaję ilośc składników na blaszkę 25x30cm)
      1 szklanka (250 ml) mąki pszennej (1,5 szkl)
      1 szklanka cukru pudru (1,5)
      1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (1,5)
      1 jajko (2 jaja M)
      1 łyżka octu (1,5)
      1 łyżeczka sody (1 i 1/3)
      3 łyżki maku (4,5)
      2 łyżki kakao (3)
      150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) (250 gramów łącznie)

      250 g masła (370g)
      3 jajka (5 jaj)
      3/4 szklanki cukru pudru ( 1 i 1/4 szkl)
      1,5 łyżki mąki pszennej (2,5)
      1 łyżka rumu (2)
      1 szklanka mleka (1,5)

      wyjdzie tak jak na zdjęciu

      Usuń
  9. Baaaaaaaaaaardzo dziękuję i życzę zdrowych i radosnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma problemu, życzę smacznego i Wesołych, spokojnych i pysznych Świąt ! :)

      Usuń
  10. Witam


    Ciasto wyszło bardzo smaczne, wszyscy się zajadali :) ale placki wyszły naprawdę cienkie, wiec jeśli macie blaszkę 25x 30 to składniki na ciasto (placki) musicie podwoić a kremu jest dość dużo więc wystarczy tylko 1,5razy(j.w).

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ten krem należy rozsmarowac tez na samej gorze ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  12. czego można użyć zamiast rumu?

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziekuje za przepis!Ciasto było moim urodzinowym tortem.Wszystkim bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  14. hi,hi Notuję, jako ciasto na najbliższe święta,mam nadzieję że wyjdzie tak jak na zdjęciu.Dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy do kremu trzeba dać całe jajka czy żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  16. jaja dodajemy całe bez rozdzielania

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam trzy razy ciasto podstawowe z dodatkami na blaszce 25x30 cm , wyszły bardzo cieniutkie

    OdpowiedzUsuń
  18. takie miały wyjść właśnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)