Ciacho jest śmietankowo -rumowe, delikatne i najlepsze na drugi dzień, pychota :)
Piekę je zwykle na Święta Bożego Narodzenia, ale też i na rodzinne okazje :)
przepis pochodzi z blogu "Przy kuchennym stole" z moimi małymi zmianami
- 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki kakao
- 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)
- krem:
- 250 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka rumu
- 1 szklanka mleka
UWAGA: Z podwojonych składników wychodzi blacha ciasta o wymiarach 25x30 cm.
Jajo ubić z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, starannie wymieszać.
Podzielić ciasto na 3 równe części.
Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.
Tortownicę o średnicy 22 cm ! (jeśli ktoś chce zrobić na dużą blachę, podwaja ilość wszystkich składników) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia (na płaskiej powierzchni).
Krem:
W niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz rumem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) i energicznie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.
Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.
Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała, najlepiej na całą noc.
Poproszę kawałek :) Ciasto wygląda pysznie i bardzo elegancko! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńEwo, dziękuję za miłe słowa, a ciacho faktycznie godne jest polecenia :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale kalorii też ma pewnie sporooo :)).
OdpowiedzUsuńPs. Masz świetne przepisy :)! Na pewno kiedyś skorzystam :)
Emilu, ilość kalorii w tym ciachu jest spora, racja, ale kiedy przełykamy pierwszy kęs, mówimy sobie "walić kcale", pozdrawiam i dziekuję :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTyle pysznych warstw w jednym cieście. Wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńjak ubijam jajko do biszkoptu i kremu to dodaje żółtko
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy mimo braku jakiegokolwiek tłuszczu typu masło, margaryna te placki ciasta wyrosną ?
no pewnie, rolę tłuszczu przejęła tu śmietana
Usuńmam pytanie, chciałabym zrobić to ciasto ale na blaszkę 25x30 (czyli wcale nie taka duza), to oznacza, ze mam podwoić składniki na ciasto, czy na krem tez? czy kremu jest na tyle,ze starczy i nie trzeba podwajać ilości?
OdpowiedzUsuńwarstwy byłyby o połowę ciensze, proponuję zwiększyć ilość składników o połowę, w nawiasach podaję ilośc składników na blaszkę 25x30cm)
Usuń1 szklanka (250 ml) mąki pszennej (1,5 szkl)
1 szklanka cukru pudru (1,5)
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (1,5)
1 jajko (2 jaja M)
1 łyżka octu (1,5)
1 łyżeczka sody (1 i 1/3)
3 łyżki maku (4,5)
2 łyżki kakao (3)
150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) (250 gramów łącznie)
250 g masła (370g)
3 jajka (5 jaj)
3/4 szklanki cukru pudru ( 1 i 1/4 szkl)
1,5 łyżki mąki pszennej (2,5)
1 łyżka rumu (2)
1 szklanka mleka (1,5)
wyjdzie tak jak na zdjęciu
Baaaaaaaaaaardzo dziękuję i życzę zdrowych i radosnych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńnie ma problemu, życzę smacznego i Wesołych, spokojnych i pysznych Świąt ! :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo smaczne, wszyscy się zajadali :) ale placki wyszły naprawdę cienkie, wiec jeśli macie blaszkę 25x 30 to składniki na ciasto (placki) musicie podwoić a kremu jest dość dużo więc wystarczy tylko 1,5razy(j.w).
Czy ten krem należy rozsmarowac tez na samej gorze ciasta ?
OdpowiedzUsuńnie, na górze mam cukier puder
Usuńczego można użyć zamiast rumu?
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis!Ciasto było moim urodzinowym tortem.Wszystkim bardzo smakowało.
OdpowiedzUsuńhi,hi Notuję, jako ciasto na najbliższe święta,mam nadzieję że wyjdzie tak jak na zdjęciu.Dam znać :)
OdpowiedzUsuńCzy do kremu trzeba dać całe jajka czy żółtka?
OdpowiedzUsuńjaja dodajemy całe bez rozdzielania
OdpowiedzUsuńZrobiłam trzy razy ciasto podstawowe z dodatkami na blaszce 25x30 cm , wyszły bardzo cieniutkie
OdpowiedzUsuńtakie miały wyjść właśnie
OdpowiedzUsuńCzy na blaszkę 25x40 dać wszystkiego podwójnie?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń