- około 200 - 250 gram białej kapusty
- 250 gram kabaczka
- 3 - 4 średnie ziemniaki
- 1 średnie winne jabłko
- 1 cebula
- 2 garście mieszanki warzywnej włoszczyzna krojona w paski
- 200 gram ugotowanej fasoli Jaś
- łyżka masła
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- około 2 litrów bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 średniej wielkości buraki
- vegeta, sól, pieprz
Do wrzącego bulionu wrzucamy liść laurowy, drobno poszatkowaną kapustę, kabaczka i ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę oraz starte na dużych oczkach jabłko. Całość gotujemy pod przykryciem około 15 minut, następnie na maśle, przez około 5-6 minut, podsmażamy posiekaną cebulkę oraz buraki starte na dużych oczkach, warzywa przekładamy do gotującej się zupy i wszystko gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odcedzoną ugotowaną fasolę, doprawiamy i zagotowujemy, wyłączamy gaz, po chwili dodajemy śmietanę.
Na talerzach zupkę posypujemy siekaną zieleniną (pietruszką, koperkiem).
Bardzo mi miło, Pani Ewo. Ja także chętnie przeglądam Pani przepisy na różne pyszności. Serdecznie zapraszam na nasze blogi :-))
OdpowiedzUsuńoooo, ja, rodowita czernichowianka po raz pierwszy słyszę, że jest taki barszcz...wstyd! muszę koniecznie nadrobić i zrobić:)
OdpowiedzUsuń