sobota, 12 października 2013

batoniki ze słonecznikiem w karmelu

Przepyszne domowe batoniki, ładnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku, bardzo polecam :)




  • ciasto na spód:
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 50 gramów cukru
  • 1 małe jajo
  • 1,5 kopiastej łyżki ciemnego kakao
  • karmel:
  • 270 gramów łuskanego słonecznika
  • 60 gramów masła
  • 80 gramów miodu (płynnego)
  • 90 gramów śmietanki słodkiej UHT (dałam 18%)
  • 110 gramów cukru


Z mąki, masła, kakao, cukru zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i przenosimy na blachę o wymiarach 25x35 cm.

Podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.



W tym czasie zagotowujemy w rondlu masło, cukier, miód i śmietankę, mieszamy dopóki wszystko się nie połączy w jednorodną masę, wyłączamy gaz i wsypujemy słonecznik, mieszamy.

Gorącą masę przekładamy na gorący podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, masa ma mieć złoty kolor.


Kroimy kiedy ciasto jest jeszcze gorące, kiedy się schłodzi, stwardnieje i będzie ciężko je ładnie pokroić.



8 komentarzy:

  1. Mniami, idealna przekąska do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie pare razy i są bardzo dobre:) robiłam tez z kokosem i orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam jeszcze z migdałami i było super, muszę wypróbować inne połączenia, choć moi domownicy przepadają za tą wersją :)

      Usuń
  3. Świetne te batoniki - zawinąć w papier i zabrać do pracy czy na uczelnię. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie - bardzo lubię dodatek słonecznika.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)