czwartek, 3 października 2013

bułki z owsianką

Szybkie, mało pracochłonne bułeczki z dodatkiem ugotowanej owsianki, jedne z moich ulubionych, inspiracją był przepis Liski, jednak zmodyfikowałam go po swojemu wg własnych upodobań i oto są :)
Pasują równie dobrze do powideł jak i do szyneczki czy pasztetu, ładnie się przechowują i świetnie mrożą, bardzo polecam :)




  • 150 gram bardzo gęstej owsianki (obojętnie czy na mleku czy wodzie, ważne, by nie była bardzo słodka)
  • 1 łyżka miodu
  • 300 gram mąki pszennej (można z powodzeniem użyć np pełnoziarnistej czy żytniej o typie 750)
  • 130 - 150 ml wody ciepłej (zależy to od gęstości naszej owsianki, ja dałam 130 ml)
  • 25 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 30 gram miękkiego lub stopionego i schłodzonego masła
  • rozbełtane jajo do posmarowania
  • płatki owsiane do posypania

W wodzie rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia".

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy miód, rozczyn, owsiankę (oczywiście chłodną), masło, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się lepi, dosypujemy mąkę (ale ilość mąki ma się zamknąć w objętości 0,5 garści max). Ciasto wkładamy do omączonej miski, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy do podwojenia objętości, u mnie około 45 minut.

Moja owsianka wyglądała tak, jeśli chodzi o gęstość, czyli była mega gęsta :)



 Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 minut do napuszenia. Następnie smarujemy jajem, posypujemy płatkami i pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.





7 komentarzy:

  1. pieklam dzis te buleczki, ale dalam make pelnoziarnista, Ewuniu wyszly smaczniutkie...pozdrawiam:))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  2. no i zapomnialam zadac pytanko...Ewus, a tej owsianki to ma byc ugotowanej 150g, czy suchej...ale pytanie co...:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Irenko, nie, pytanie jak najbardziej do rzeczy, bo przepis jest mało konkretny, ma być 150 gramów ugotowanej :), niedługo wstawię jeszcze jeden przepisik dla Was taki owsiany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dobrze zrozumialam i dlatego wyszly pyszniutkie...dziekuje Ewuniu :))

      Usuń
    2. Irenko, bardzo się ciesze i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. czy koniecznie do tego przepisu należy dodać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że niekoniecznie, można go zastąpić cukrem kryształem lub brązowym

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)