Pasują równie dobrze do powideł jak i do szyneczki czy pasztetu, ładnie się przechowują i świetnie mrożą, bardzo polecam :)
- 150 gram bardzo gęstej owsianki (obojętnie czy na mleku czy wodzie, ważne, by nie była bardzo słodka)
- 1 łyżka miodu
- 300 gram mąki pszennej (można z powodzeniem użyć np pełnoziarnistej czy żytniej o typie 750)
- 130 - 150 ml wody ciepłej (zależy to od gęstości naszej owsianki, ja dałam 130 ml)
- 25 gramów drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 30 gram miękkiego lub stopionego i schłodzonego masła
- rozbełtane jajo do posmarowania
- płatki owsiane do posypania
W wodzie rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia".
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy miód, rozczyn, owsiankę (oczywiście chłodną), masło, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się lepi, dosypujemy mąkę (ale ilość mąki ma się zamknąć w objętości 0,5 garści max). Ciasto wkładamy do omączonej miski, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy do podwojenia objętości, u mnie około 45 minut.
Moja owsianka wyglądała tak, jeśli chodzi o gęstość, czyli była mega gęsta :)
pieklam dzis te buleczki, ale dalam make pelnoziarnista, Ewuniu wyszly smaczniutkie...pozdrawiam:))...Irena...
OdpowiedzUsuńno i zapomnialam zadac pytanko...Ewus, a tej owsianki to ma byc ugotowanej 150g, czy suchej...ale pytanie co...:))
OdpowiedzUsuńIrenko, nie, pytanie jak najbardziej do rzeczy, bo przepis jest mało konkretny, ma być 150 gramów ugotowanej :), niedługo wstawię jeszcze jeden przepisik dla Was taki owsiany :)
OdpowiedzUsuńto dobrze zrozumialam i dlatego wyszly pyszniutkie...dziekuje Ewuniu :))
UsuńIrenko, bardzo się ciesze i pozdrawiam :)
Usuńczy koniecznie do tego przepisu należy dodać miód?
OdpowiedzUsuńpewnie, że niekoniecznie, można go zastąpić cukrem kryształem lub brązowym
Usuń