przepis pochodzi z tej strony
- 1 spory podwójny filet z kurczaka
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 1 puszka pomidorów w sosie własnym lub 3/4 kartonika passaty pomidorowej ) 0,5 litrowego opakowania)
- 1 płaska łyżka curry
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz, szczypta cukru, jeśli sos jest zbyt kwaśny
- szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na patelni na złoto, wyjąć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posypujemy ją curry. Następnie dodajemy do niej kurczaka, całość zalewamy pomidorkami z puszki, można je wcześniej pognieść widelcem, jeśli są spore kawałki, można też użyć passaty pomidorowej w kartonie, całość dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, doprawiamy, jeśli jest potrzeba, wyłączamy gaz i dodajemy zahartowaną śmietanę.
Danie podałam z ryżem ugotowanym z dwiema szczyptami kurkumy i szczyptą curry.
Dzisiaj robiłam kurczaczka z Pani przepisu. Przepyszne :) Polecam, Żaneta
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, dziękuję i pozdrawiam serdecznie ! :)
Usuń