przepis pochodzi z tej strony z moimi modyfikacjami
- kruche ciasto:
- 150 gram mąki pszennej
- 80 gram masła
- 1 jajo
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- nadzienie dyniowe:
- 400 gram pure z dyni
- 1 puszka (530 gram) mleka skondensowanego słodzonego
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki goździków (zmielonych)
- szczypta gałki muszkatałowej
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 150 gram stopionej mlecznej czekolady
- cukrowe perełki
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie formę do tarty wysmarować masłem, wylepić ciastem, podpiec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić.
Mus dyniowy zmiksować z jajami, mlekiem skondensowanym i przyprawami. Masę wylać na podpieczony spód, piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, schłodzić. Na ciasto wylać czekoladę stopioną w kąpieli wodnej, posypać perełkami, schłodzić w lodówce.
Ależ ma intensywny kolor! Cudo :)
OdpowiedzUsuńprzyłożyłam się do pure, to dlatego :)
OdpowiedzUsuńmoże trudno w to uwierzyć, ale ciasto z dynią odkryłam dopiero w tym roku, w tym tygodniu piekę sernik (w weekend jadłam jeden z pyszniejszych serników - z dynią właśnie)
OdpowiedzUsuńmoże to dziwne, ale ciasto z dynią odkryłam dopiero w tym roku
OdpowiedzUsuńw tym tygodniu planuję sernik dyniowy - jadłam w ubiegły weekend i był wspaniały!
Nino, to prawda, kiedyś kumpela poczęstowała mnie właśnie sernikiem z dynią, był niesamowicie delikatny :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda przepysznie, uwielbiam takie dyniowe wypieki, robiłam wczoraj z dziećmi ciasto dyniowo-marchewkowe ,pajęczynka, (,kuchnia lidla,), równie pyszne :)
OdpowiedzUsuń