Mięsko ma ostro - winny smak, absolutnie nie słodki, jakby się należało spodziewać :)
- 4 udka lub 8-9 pałek z kurczaka
- 600 gram zielonych winogron
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki (dałam 3/4 ostrej i dopełniłam słodką)
Winogrona pognieść dobrze i odstawić na 60 minut do puszczenia soku, następnie przetrzeć je przez sitko, odcisnąć.
Sok można również przyrządzić w sokowirówce.
Kurczaka obficie natrzeć solą, posypać pieprzem i papryką, odstawić do lodówki na minimum godzinkę.
Następnie mięso poukładać w rękawie w naczyniu żaroodpornym, zalać sokiem, związać rękaw i piec około 60 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.
Danie zjedliśmy z ryżem i surówką z marchewki z chrzanem, mięso smakuje wybornie również na zimno.
Robiłam te udka już prawie rok temu, ale zapomniałam skomentować - pycha, pycha i jeszcze raz pycha.
OdpowiedzUsuńDzięki za udostępnienie przepisu.