środa, 16 października 2013

kurczak pieczony w soku winogronowym

Danie bardzo proste, lecz o wyśmienitym aromacie, przyrządziłam je na ostro i nie mogliśmy się najeść.
Mięsko ma ostro - winny smak, absolutnie nie słodki, jakby się należało spodziewać :)




  • 4 udka lub 8-9 pałek z kurczaka
  • 600 gram zielonych winogron
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki (dałam 3/4 ostrej i dopełniłam słodką)


Winogrona pognieść dobrze i odstawić na 60 minut do puszczenia soku, następnie przetrzeć je przez sitko, odcisnąć.

Sok można również przyrządzić w sokowirówce.



Kurczaka obficie natrzeć solą, posypać pieprzem i papryką, odstawić do lodówki na minimum godzinkę.
Następnie mięso poukładać w rękawie w naczyniu żaroodpornym, zalać sokiem, związać rękaw i piec około 60 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.

Danie zjedliśmy z ryżem i surówką z marchewki z chrzanem, mięso smakuje wybornie również na zimno.


1 komentarz:

  1. Robiłam te udka już prawie rok temu, ale zapomniałam skomentować - pycha, pycha i jeszcze raz pycha.
    Dzięki za udostępnienie przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)