Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasto kokosowo - ananasowe

środa, 16 października 2013

ciasto kokosowo - ananasowe

Jeśli lubicie połączenie smaku kokosa z ananasem, jeśli kręcą Was ciasta delikatne jak (co tam chcecie), posmakuje Wam :)

Jeśli chcecie upiec ciasto w dużej blaszce 25x40, wszystkie składniki trzeba podwoić.




  • biszkopt:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa ananasowa:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 gram)
  • 3/4 puszki ananasów + cała zalewa
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki cukru
  • poncz:
  • 5 łyżek wody + 2,5 łyżki soku z cytryny (nasączałam sokiem z pigwowca
przepis stąd z moimi sporymi zmianami

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.


Ananasy odsączamy z zalewy, zbieramy ją do szklanki. U mnie w puszce było 3/4 szklanki czystej zalewy, dopełniłam przegotowaną wodą, żeby była cała. Soku lub soku z wodą ma być pełna szklanka.



Ananasy kroimy na drobne cząstki.

Sok ananasowy ( razem z wodą, czyli nasza pełna szklanka) zagotować, dodać do niego cukier, wymieszać, wlać proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklanki wody, ugotować jak normalny budyń. Lekko przestudzić (masa ma być leciutko ciepła) i dodać miękkie masło, utrzeć dokładnie blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać kawałki dobrze odsączonych ananasów, wymieszać łyżką.

3 białka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą bezę, wsypujemy wiórki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem, masę bezową delikatnie przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.


Pieczemy około 20 -25 minut w temperaturze 175 stopni. 
Po upieczeniu nie zdejmujemy od razu z niej papieru, tylko kiedy trochę przestygnie, inaczej nam się połamie.


Składanie ciasta:

Na nasączony spód biszkoptowy wykładamy masę budyniowo - ananasową. Przykrywamy (ostrożnie!) blatem bezowo - kokosowym i bardzo, bardzo delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki na całą noc, lub choć na parę godzin.







10 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie i napewno pysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy! jak najbardziej:) dary niebios:D kokos i ananas moje ukochane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kręcą, kręcą i to jak! Super ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłednie, a ja się tu próbuję odchudzić...

    OdpowiedzUsuń
  5. J - moje też :)
    Shiral - mnie tez takie kręcą, tylko minusem jest to, że pochłania się je w zastraszających ilościach :)
    Michalinko - powiem tak : będzie ciężko :))
    pozdrawiam Was wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojjjjj lubimy takie połączenia ;-)))) super ciacho ;-))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewa - ja jem codziennie u Ciebie oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Karola - dziękuję
    Kamciu - zapraszam o każdej porze dnia i nocy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)