Do sernika nie dodałam rodzynek, bo nie lubimy ich w serniku, a skórka pomarańczowa lub cytrynowa zaburzyłaby smak wanilii.
- 1 kg sera twarogowego półtłustego
- 150 gram stopionego, schłodzonego masła
- 8 jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- miąższ z 1 laski wanilii
Ser przepuścić przez praskę.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem, białka ubić na pianę.
Ser utrzeć z masłem, następnie do masy serowej przesiać mąkę ziemniaczaną i stopniowo ucierając dodawać krem żółtkowy i miąższ z wanilii, całość ma być idealnie jednorodna (ucierałam blenderem). Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej krupczatką tortownicy 24 cm lub 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 45 - 50 minut. W trakcie pieczenia i 30 minut po nim absolutnie nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
Po 30 - 40 minutach uchylamy drzwiczki na 60 minut, potem wyjmujemy na blat, następnie posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.
Sernik wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :))
OdpowiedzUsuńRównież nie lubię rodzynek w serniku. Dobrze,że to sernik w 100% waniliowy. Niezwykle puszysty i wysoki Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko :) Ja w serniku lubię rodzynki i skórkę też :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę idealnie. Jako miłośniczka serników z pewnością skusiłabym się na porcję :)
OdpowiedzUsuńTaki najprostszy, można się delektować smakiem sera z waniliową nutą... Cudowny :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe komentarze i polecam serniczek :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z tego przepisu i wyszedł cudowny! Polecam!
OdpowiedzUsuńale super, bardzo się cieszę, bo to mój autorski przepis :)))), pozdrawiam :)
UsuńMusisz byc bardzo elegancka ,wrazliwa osoba .wszystko serwujesz ,tak wytwornie ! Moja 16 letnia corka zachwyciła sie twoim serwisem .Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńHm, nie wiem czy elegancką, ale wrażliwą na pewno, miło mi bardzo, że córci spodobało się moje szkliwo :)))) lubię celebrować posiłki, tak na chwilkę zatrzymać świat i usiąść :), pozdrawiam Was gorąco !
Usuńnieziemsko opadł juz go nigdy nie upiekę
Usuńserniki są humorzaste, ale tez i sporo od piekarnika zależy, pozdrawiam
UsuńKtoś z tej strony skoiował ten przepis i wkleił na Naszą Klasę jako swój http://nk.pl/#profile/47870166/gallery/album/78/2456
OdpowiedzUsuń