niedziela, 27 października 2013

puszysty sernik waniliowy

Delikatny, mocno waniliowy sernik w stylu klasycznym :)
Do sernika nie dodałam rodzynek, bo nie lubimy ich w serniku, a skórka pomarańczowa lub cytrynowa zaburzyłaby smak wanilii.






  • 1 kg sera twarogowego półtłustego
  • 150 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 8 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • miąższ z 1 laski wanilii

Ser, jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ogrzały (wyjęłam 3 godziny wcześniej).

Ser przepuścić przez praskę.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem, białka ubić na pianę.

Ser utrzeć z masłem, następnie do masy serowej przesiać mąkę ziemniaczaną i stopniowo ucierając dodawać krem żółtkowy i miąższ z wanilii, całość ma być idealnie jednorodna (ucierałam blenderem). Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.




Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej krupczatką tortownicy 24 cm lub 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 45 - 50 minut. W trakcie pieczenia i 30 minut po nim absolutnie nie otwieramy drzwiczek piekarnika.

Po 30 - 40 minutach uchylamy drzwiczki na 60 minut, potem wyjmujemy na blat, następnie posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.






13 komentarzy:

  1. Sernik wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Również nie lubię rodzynek w serniku. Dobrze,że to sernik w 100% waniliowy. Niezwykle puszysty i wysoki Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieziemsko :) Ja w serniku lubię rodzynki i skórkę też :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę idealnie. Jako miłośniczka serników z pewnością skusiłabym się na porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki najprostszy, można się delektować smakiem sera z waniliową nutą... Cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dziękuję za miłe komentarze i polecam serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam z tego przepisu i wyszedł cudowny! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale super, bardzo się cieszę, bo to mój autorski przepis :)))), pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Musisz byc bardzo elegancka ,wrazliwa osoba .wszystko serwujesz ,tak wytwornie ! Moja 16 letnia corka zachwyciła sie twoim serwisem .Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, nie wiem czy elegancką, ale wrażliwą na pewno, miło mi bardzo, że córci spodobało się moje szkliwo :)))) lubię celebrować posiłki, tak na chwilkę zatrzymać świat i usiąść :), pozdrawiam Was gorąco !

      Usuń
    2. nieziemsko opadł juz go nigdy nie upiekę

      Usuń
    3. serniki są humorzaste, ale tez i sporo od piekarnika zależy, pozdrawiam

      Usuń
  9. Ktoś z tej strony skoiował ten przepis i wkleił na Naszą Klasę jako swój http://nk.pl/#profile/47870166/gallery/album/78/2456

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)